Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

В Україні триває перевірка тестів з української мови : Волинська обласна Мала академія наук
В Україні триває перевірка тестів з української мови

Кожна тестова робота, яку минулої суботи написали українські одинадцятикласники перевіряється одночасно трьома екзаменаторами та комп’ютером. Виставлені оцінки зараховуватимуться і як випускні в школах, і як вступні до ВНЗ. Проте одинадцятикласники дізнаються про свої успіхи аж першого червня.

Педагогам із різних шкіл доручили перевірити відкриту частину завдань зовнішнього тестування. Тобто ту, у якій одинадцятикласники писали власні думки, а не обирали варіанти відповідей. Без перлів не обійшлося.

Екзаменатор Оксана Момут: "Щойно було, що найвизначнішою постаттю в історії є Суворов, який залишився вірний своїй справі та Ліні Костенко."

П’ять балів із дванадцяти – оцінка, яку Оксана Григорівна поставила автору цього перлу. Проте її рішення – не остаточний вердикт. Цю ж роботу перевірять ще два викладачі. Письмова робота перевіряється тричі. І якщо ось цей бал буде співпадати у першого екзаменатора і в другого, то керівник групи, який третій раз перечитує, ставить цю оцінку. Якщо керівник групи з нею не згодний – тоді питання вирішується колегіально.

В іншому приміщенні сканують закриту частину завдань – власне тести. Вони заносяться до комп’ютера і перевірятимуть їх не люди, а спеціальна програма. В ній є суттєвий недолік – вона розпізнає тільки літери сталого шрифту. Тож, якщо одинадцятикласник написав, наприклад прописом, комп’ютер зараховує це як помилку – навіть якщо відповідь правильна. Не допускати цього і є завданням працівників центру.

Працівник центру оцінювання якості знань Зінаїда Пєтухова: "Просто десь неуважно віднеслася, поспішила, може нервувала – вини дитини тут, напевно, немає." Вини немає, але швидкість роботи такі недоліки значно уповільнюють.

На перевірку одного такого тестового бланка іде приблизно одна хвилина. Всього ж їх треба буде обробити двісті сорок тисяч. Тож результати будуть відомі більше ніж за місяць – першого червня.

Минулої суботи одинадцятикласники склали першу частину цьогорічного зовнішнього оцінювання – українську мову. Наступної ж суботи у них ще тест з історії або математики - на вибір. Цього року через зовнішнє тестування проходить третина випускників.

За матеріалами Перший Національний