Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Інститут обдарованої дитини - ліки від "старіння" науки : Волинська обласна Мала академія наук
Інститут обдарованої дитини - ліки від "старіння" науки

У складі Академії педагогічних наук утворено Інститут обдарованої дитини. Про це йдеться у розпорядженні Уряду від 8 серпня ц.р. № 635-р. Інститут обдарованої дитини проводитиме фундаментальні і прикладні дослідження з проблем розвитку системи науково-методичного та організаційно-технологічного виявлення та підготовки обдарованої молоді.

Напрями досліджень і тематику науково-дослідної та експериментальної роботи Інституту сформують Міністерство освіти і науки спільно з Академією педагогічних наук.

В останні роки в Україні склалася критична ситуація з поповненням національної науки молодими кадрами. „Старіння” української науки уже сьогодні негативно позначається на інноваційно-технологічному розвитку нашої держави. Неефективно використовується інтелектуальний і творчий потенціал обдарованих учнів і студентів. Відсутні сприятливі умови для реалізації їх здібностей. Крім того, інтеграція України в загальноєвропейський простір потребує розроблення нових напрямів роботи з обдарованими учнями і студентами.

Відповідно до схваленої Урядом Концепції Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2006 - 2010 роки (розпорядження Уряду від 12 квітня 2006 р. № 202-р), однією з причин складної ситуації з пошуком і підтримкою обдарованої молоді є відсутність методичного забезпечення цього процесу. Саме тому, одним із основних завдань програми визначено розроблення нових напрямів роботи з обдарованою молоддю шляхом створення науково-методологічного підґрунтя для розвитку ефективних систем виявлення, навчання і професійної орієнтації обдарованої молоді. Створення зазначеного Інституту передбачене також проектом Державної програми розвитку освіти на 2007 – 2011 роки.

Інститут обдарованої дитини координуватиме впровадження ефективної державної політики щодо підтримки обдарованої молоді та створюватиме сприятливі умови для роботи з нею.

Академії педагогічних наук доручено затвердити статут і структуру Інституту. Фінансування Інституту обдарованої дитини передбачається здійснювати за кошти Державного бюджету у межах асигнувань, передбачених Академії педагогічних наук.

За матеріалами Урядовий портал