Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Цього року в Україні студентами ВНЗ стали близько 650 тисяч абітурієнтів : Волинська обласна Мала академія наук
Цього року в Україні студентами ВНЗ стали близько 650 тисяч абітурієнтів

Цього року студентами стали близько 650 тис. абітурієнтів. Про це повідомили в Міністерстві освіти й науки України.

За словами першого заступника міністра Василя Шинкарука, за рахунок держбюджету будуть учитися 235 тис. першокурсників і за рахунок місцевих бюджетів - близько 30 тис., а 385 тис. першокурсників за навчання заплатять.

Міністр освіти й науки Станіслав Ніколаєнко повідомив, що цього року держзамовлення на бакалаврів було збільшене на 4% і склало 60% від загального числа студентів державних ВНЗ. При цьому пан Ніколаєнко відзначив, що уряд робить ставку на технічні спеціальності. "Держзамовлення збільшене на фахівців в галузі фізико-математичних наук, інформатики, енергетики, хімії, будівництва, архітектури, машинобудування та інженерні напрямки в легкій і харчовій промисловості", - повідомив він.

Міністр відзначив, що уряд знизив держзамовлення на економістів, менеджерів, підприємців і правознавців. "Ми не можемо оплачувати навчання фахівців, у яких держава не має потреби - зараз половина випускників економічних і юридичних факультетів стоять у черзі на біржі праці", - підкреслив він.

У середньому навчання одного бакалавра-бюджетника коштує державі 5 тис. грн. на рік. Контрактник за рік навчання платить від 1,5 тис. грн. на периферії до 20 тис. грн. за престижні спеціальності в столичних ВНЗ. У середньому в країні вартість року навчання у ВНЗ за контрактом становить близько 4 тис. грн. на рік.

Легко підрахувати, що на фінансування держзамовлення по першокурсниках держава повинна витратити в 2007-2008 навчальному році близько 1,3 млрд. грн. Прибуток же державних і приватних ВНЗ від студентів-контрактників І курсу за той же період складе близько 1,5 млрд. грн. Якщо врахувати те, що приблизно 70% студентів у країні вчиться в державних ВНЗ, виходить, що вища освіта в Україні наближається до самооплатності.

Однак це не привід для радості. У порівнянні з іншими країнами Україна поки що мало вкладає у своїх студентів. Так, в 2007 р. кожний російський студент коштував скарбниці $2 тис., у той час як у Європі цей показник становить $10-15 тис., а в США - $30 тис. Відстає від нас тільки Білорусь, де один студент коштує державі $670 на рік.

За матеріалами: Экономические известия