Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Всеукраїнський інтерактивний учнівський конкурс юних істориків „Лелека” : Волинська обласна Мала академія наук
Всеукраїнський інтерактивний учнівський конкурс юних істориків „Лелека”

Міністерство освіти і науки України своїм наказом оголосило про створення Всеукраїнського інтерактивного учнівського конкурсу юних істориків „Лелека”, який проводитиметься щорічно для учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових і спеціальних дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності.

Даний конкурс проводиться Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України спільно з Центром „Обдарованість” при Запорізькому технічному ліцеї та Класичним приватним університетом.

Метою даного конкурсу є активізація та актуалізація вивчення історії в загальноосвітніх навчальних закладах; підвищення рівня знань з історії; розвиток дослідницьких здібностей учнів; патріотичне виховання школярів; підтримка та підвищення ефективності роботи вчителів історії.

Завданням конкурсу є:
• підвищити інтерес учнів до вивчення вітчизняної історії та країн зарубіжжя;
• поглибити та структурувати знання школярів з історії;
• створити підґрунтя у підготовці до державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання з історії України;
• сприяти вихованню в учнів патріотизму;
• забезпечити належну підготовку учнів до щорічних інтелектуальних змагань.

Для організації проведення конкурсу створюється організаційний комітет. На місцях конкурс проводять фахівці-координатори. Дорадчим органом є координаційна рада, до складу якої входять найбільш активні й досвідчені координатори конкурсу в областях, районах, загальноосвітніх навчальних закладах.

У Всеукраїнському інтерактивному учнівському конкурсі юних істориків „Лелека” можуть брати участь учні 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів за власним бажанням. Для участі у конкурсі учень повинен зареєструватися у координатора змагань.

Конкурс проводиться в один день в усіх регіонах України за єдиними завданнями для кожної вікової категорії.

Завдання складаються окремо для кожного класу відповідно до навчальної програми відповідного рівня.

Учаснику пропонується 30 тестових завдань з історії, які мають 3 рівні складності.

До кожного із завдань пропонується від трьох до п’яти варіантів відповідей, з яких лише одна правильна.

Відзначення (нагородження й заохочення) учасників здійснюється за рахунок доброчинних внесків учасників та окремих спонсорів конкурсу.

Кожний учасник отримує спеціальний сертифікат учасника конкурсу „Лелека” та інформаційний збірник „Лелека” з відповідями до завдань, аналізом результатів конкурсу.

Учасники, які показали найкращі результати, отримують додатково заохочувальні призи. Сертифікатами „Відмінний результат” нагороджуються учні, які набрали понад 75% від максимальної кількості балів.