Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

І знову „Кенгуру”... : Волинська обласна Мала академія наук
І знову „Кенгуру”...

22 березня 2009 року пройшов Міжнародний математичний конкурс „Кенгуру”. В нашій області було зареєстровано понад 10 тисяч учасників. Чому саме „Кенгуру”?

На початку 80-х років ХХ століття Пітер Холлоран, професор математики з Сіднею, вирішив організувати новий тип гри-конкурсу для австралійських школярів у вигляді тестових завдань. Перевірку здійснював комп’ютер. Саме тому тисячі школярів могли взяти участі у грі одночасно. Ідея конкурсу захопила як школярів, так і вчителів та батьків.

У 1991 році два французьких математики вирішили провести цю гру у Франції, назвавши її „Кенгуру” на честь найекзотичнішої тварини Австралії.

У липні 1993 року французькі організатори „Кенгуру”, з метою поширення конкурсу, зустрілися в Парижі з керівниками математичних змагань європейських країн.

У травні 1994 року математики Білорусії, Угорщини, Іспанії, Голландії, Польщі, Росії і Румунії вирішили започаткувати цей конкурс у своїх країнах.

У липні 1994 року в Страсбурзі на Раді Європи Генеральна асамблея організувала Асоціацію „Кенгуру без кордонів”. Тепер Асоціація об’єднує учасників з-понад 30 країн, однією з яких є Україна.

Вперше конкурс-гру „Кенгуру” в нашій державі було проведено у 1997 році на Львівщині.

Тепер це наймасовіше математичне та інтелектуальне змагання серед школярів нашої держави, яке сприяє підготовці учнів до особливої форми контролю навчальних досягнень-тестуванню.

З 1998 конкурс „прописався” і на Волині. Кількість учасників зросла з сотні до тисяч. Мабуть, кожна родина чула від своїх школярів про цей конкурс з такою екзотичною назвою - „КЕНГУРУ”...

Мета конкурсу – залучити учнів у цікавий та пізнавальний світ математики. Учасником конкурсу в цьому році стали учні від 2-го до 11-го класів. Найчисельнішою виявилася вікова категорія „Малюк – 3,4 класи”.

Завдання для учасників цьогорічного конкурсу запропоновано та затверджено Міжнародним форумом асоціації „Кенгуру без кордонів” у місті Берлін (Німеччина).

Школярі всіх районів Волині мали можливість перед канікулами взяти участь у конкурсі.

Найактивніше конкурс пройшов в Ратнівському районі – більше тисячі учасників. У Ківецівському районі і містах Ковелі та Нововолинську бажаючих долучитися до розв’язання логіко – математичних задач конкурсу виявилося майже тисяча.

Організовує проведення конкурсу в області Волинська Мала академія наук.

Результати Міжнародного математичного конкурсу „Кенгуру” будуть опубліковані в травні 2009 року.

Координатор конкурсу „Кенгуру” у Волинській області І. Калугіна.