Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Про проведення XІI обласного турніру юних винахідників і раціоналізаторів : Волинська обласна Мала академія наук
Про проведення XІI обласного турніру юних винахідників і раціоналізаторів

29 листопада 2009 року відбудеться на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки XІI обласний турнір юних винахідників і раціоналізаторів.

Мета та завдання турніру

Обласний турнір юних винахідників і раціоналізаторів проходить у рамках Всеукраїнського турніру юних винахідників і раціоналізаторів з метою створення умов для реалізації та розвитку творчих здібностей школярів, формування в учнів інтересу до прикладної фізики, пошук школярів, схильних до винахідницької діяльності та здатних, застосовуючи знання з фізики, знаходити оригінальні технічні рішення.

Обласний турнір юних винахідників і раціоналізаторів проводиться 29 листопада 2009 року в м. Луцьку на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк, вул. Потапова, 9, лабораторний корпус № 2). Заїзд до 9 год 00 хв (реєстрація в 101 аудиторії).

У турнірі юних винахідників і раціоналізаторів беруть участь команди учнів 9–11 класів з районів та міст області. Склад команди 3 - 5 учасників. Команда очолюється капітаном, який є офіційним представником команди під час проведення змагань.

Турнір юних винахідників і раціоналізаторів є командним змаганням школярів у їх здатності вирішувати складні науково-технічні завдання; подавати рішення у переконливій формі і захищати їх у науковій дискусії. Турнір проводиться в декілька турів. У кожному турі беруть участь 3 - 4 команди. Переможець виходить у наступний тур. Бій проводиться за 3 (2 або 4) діями. У кожній дії команда виступає в одній із трьох (двох або чотирьох) ролей: Винахідник, Патентознавець, Технолог, Спостерігач.

Порядок дії:

1. Команда-патентознавець викликає команду-винахідника на будь-яку задачу запропоновану на турнірі.
2. Команда-винахідника (один або два члени команди) доповідає зміст зробленого ними винаходу, відповідно до поставленої задачі, акцентуючи увагу на його перевагах, порівняно з прототипом. При цьому бажано використовувати діючі пристрої, раніше заготовлені малюнки, плакати (виступ до 5 хв.). У доповіді обов’язково повинні бути відображені такі пункти:

- аналог, прототип та формула винаходу;
- характеристика способу (пристрою) прототипу як аналога найбільш близького до зробленого винаходу;
- критика способу (пристрою) прототипу;
- мета винаходу, що відображає очікуваний від використання запропонованого способу (пристрою) позитивний ефект (новий або більш високий результат порівняно з результатом, що отримано від використання прототипу);
- суть винаходу та ознаки, що відрізняють від прототипу;
- приклад конкретного втілення запропонованого способу або пристрою (креслення на папері тощо);
- технічні, економічні та інші переваги способу (пристрою), який запропоновано.

Варто пам’ятати, що команда доповідає тільки один розв’язок конкретної задачі (один винахід), а також те, що більш високу оцінку отримує той винахід, що ґрунтується на оригінальному застосуванні фізичних явищ та ефектів.

3. Команда-патентознавець (один член команди) повинна обґрунтовано прийняти або відхилити винахід, вказати його переваги та принципові недоліки, порівняти винахід з існуючим прототипом (виступ до 4 хв.).

4. Команда-технолог у своєму виступі дає коротку оцінку виступам команди-винахідника і команди-патентознавця, визначає наскільки повно вони справилися зі своїми обов’язками, показує можливість, або ж навпаки, неможливість впровадження винаходу у виробництво, оцінює можливий економічний ефект (виступ до 3 хв.).
Потім команди міняються ролями.

Суддівство проводить журі турніру, склад якого формується із числа викладачів ВНЗ, вчителів шкіл (керівників команд), кращих студентів ВНЗ. У своїй роботі журі керується умовами проведення турніру.

Команди (переможці турніру) будуть нагороджені дипломами управління освіти і науки облдержадміністрації відповідного ступеня. Переможці індивідуального рейтингу турніру будуть нагороджені грамотами управління освіти і науки облдержадміністрації.

Склад команди для участі у Всеукраїнському турнірі юних винахідників і раціоналізаторів визначається за підсумками індивідуального рейтингу учасників турніру та рішенням журі і затверджується наказом управління освіти і науки облдержадміністрації.