Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

У березні 2010 року буде проведено VІ обласний турнір юних журналістів : Волинська обласна Мала академія наук
У березні 2010 року буде проведено VІ обласний турнір юних журналістів

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 02.02.2010 № 1/4/18-342 „Про проведення VІ Всеукраїнського турніру юних журналістів” управлінням освіти і науки Волинської облдержадміністрації, Волинською обласною Малою академією наук у березні 2010 року буде проведено VІ обласний турнір юних журналістів, який відбудеться на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Командні інтелектуальні змагання будуть проведені згідно з вимогами „Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових і спеціальних дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності”, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 18 серпня 1998 року № 305.

До участі у турнірі допускаються збірні команди учнів 9 – 11 класів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв та гімназій – по одній від районів та міст області. Команда з 3-5 учнів очолюється капітаном, який вважається офіційним представником під час проведення турніру.

Для участі в турнірі необхідно до 5 березня 2010 року надіслати на адресу Волинської обласної Малої академії наук заявку та обов’язково розв’язки будь-яких трьох завдань із запропонованих.

Адреса: 43024, м. Луцьк, вул. В.Чорновола, 3, Волинська обласна МАН.

Телефон для довідок: 257 004 (Кулібаба Ольга Андріївна).



Завдання VІ обласного турніру юних журналістів.

1. Особливості журналістики як різновиду творчої діяльності.
2. Соціологічне дослідження й журналістське опитування: спільні та відмінні риси.
3. Професійна етика журналіста: наведіть приклади недотримання цієї
етики - із життя, фільмів, літератури.
4. Де знаходить джерела інформації журналіст? Назвіть ці джерела, їх плюси та мінуси. Яке джерело вам видається найдоцільнішим?
5. Наскільки захищені права журналіста в законодавстві України. Порівняйте з досвідом правового захисту працівників ЗМІ інших держав.
6. Огляньте три місцеві газети. Зробіть мовностилістичний і смисловий аналіз поданих у них новин. В якій газеті блок новин представлено найефективніше?
7. Зробіть правку журналістського твору, запропонованого журі.
8. Підготуйте план дитячої телепередачі. Продемонструйте, як ви виконуєте роль ведучого в ній.
9. Запропонуйте сценарій телепередачі «Похорон штампів». Наведіть приклади газетних штампів. Висловіть своє ставлення до використання штампів у мові журналістських творів.
10. Основні риси репортажу. Продемонструйте, використовуючи деталі і тропи, репортажний стиль у розповіді про Ваше перебування у храмі під час служби Божої.
11. На які запитання за формулою римського ритора Марка Фабія Квінтиліана має бути дана відповідь у новинах?
12. Ви отримали завдання написати про медіа – захід: який жанр для підготовки матеріалу ви оберете? Чи залежить він від формату медіа – заходу?
13. Розробіть різножанровий тематичний номер газети на 4 шпальтах, присвячений вибору випускниками школи майбутньої професії. Обґрунтуйте запропонований проект.
14. Ви – тележурналіст. Обґрунтуйте підібраний Вами відеоряд для фрагменту передачі, де за кадром ідеться про проблему суїцидів.
15. Вплив технічного прогресу на розвиток журналістики: уявіть і змалюйте технічне обладнання журналіста 2020 року.