Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Як гартувалася сталь : Волинська обласна Мала академія наук
Як гартувалася сталь

На всеукраїнському турнірі юних журналістів, який вдруге поспіль проходив у м. Острозі, збірна команда Волинської області «Четверта влада» у запеклій інтелектуальній боротьбі виборола почесне друге місце. Ігри турніру проводилися з 28 квітня до 1 травня. Загалом у них взяли участь 14 команд з 10 областей України.

Цьогоріч у стінах Національного університету «Острозька академія», зібралися найкращі та найперспективніші юні журналісти з Волинської, Львівської, Хмельницької, Сумської, Донецької, Харківської, Чернівецької, Запорізької, Рівненської та Тернопільської областей. І хоча кожна команда була гідним суперником, але гра є грою – є переможці і переможені. Зрештою у фінальній грі фортуна посміхнулася сумським журналісткам («Еспада»). Срібними призерами окрім «Четвертої влади» стали команди із Рівного («Без секретів») та з м.Тростянець Сумської області («Об’єктив»). За крок до фіналу завершили свою гру Донецька «Скрепка», Тернопільська «Ескаліор», Чернівецька «Post Scriptum», Харківська команда «Лідер» і Сумська «Ерудит», які були нагороджені дипломами третього ступеня.

Оскільки всі учасники були кращі з кращих у своїй області, підготовані, ерудовані та незаперечні ентузіасти в цій нелегкій справі, то гра обіцяла бути цікавою та нелегкою. Завдання були складені таким чином, аби проявити не тільки глибокі знання у сфері журналістики, а й дати змогу творчо реалізуватися. Традиційно змагання проходило в три етапи: чвертьфінал, півфінал і фінал. Ті хто дійшов до фінішу відчув справжній смак перемоги. Це, як виявилося, не тільки визнання і радість, а й сіль великої, невтомної праці журналіста. Адже фіналістів поставили в реальні умови роботи: доповіді на 5 зовсім нових тем необхідно було підготувати фактично за ніч! Так і загартовували істинний командний і бойовий дух.
Незважаючи на атмосферу справжнього змагання, де кожен був конкурентом на шляху до заповітної перемоги, між учасниками склалися теплі, дружні стосунки.


Спільні екскурсії Острозькою академією, відвідини майстер-класу і просто толерантна полеміка в грі сприяли знайомству та спілкуванню між однодумцями. Задоволеними лишились навіть ті, хто не потрапив до півфіналу. Адже всі мали змогу перейняти хоч частину того неоціненного досвіду яким поділились члени журі. А серед них були і такі метри журналістської справи як Василь Бирзул, директор творчого об’єднання "Культура" Національної телерадіокомпанії України, Дмитро Дроздовський, літературний критик, редактор відділу критики і публіцистики журналу «Всесвіт», О. Бутко, заступник генерального директора Національної радіокомпанії України та представники суддівської колегії, до слів котрих прислухалися усі учасники гри.
Турнір завершився. Звісно не всі учасники в майбутньому стануть журналістами, але стало очевидним, що в Україні є перспектива того, що журналістика стане справжньою, а не так званою «четвертою» владою.


Ірина Михалевич,
учасниця збірної команди Волинської області «Четверта влада»