Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Пізнаємо світ: Луцьк – Київ – Мюнхен : Волинська обласна Мала академія наук
Пізнаємо світ: Луцьк – Київ – Мюнхен

У квітня 2012 р. Баборига Андрій, учень 9 класу "Луцького НВК Гімназія № 14" став учасником навчально-пізнавальної поїздки до науково-освітніх закладів Німеччини в рамках освітнього проекту «Дитячий Українсько-Німецький Аерокосмічний Університет», який був реалізований за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Благодійний фонд підтримки обдарованих дітей України» та Національного центру “Мала академія наук України”.


Андрій поділився власними враженнями від поїздки:





«Під час цієї поїздки спілкувалися з своїми німецькими однолітками, учнями Гімназії імені Марії-Терезії, зустрічалися з Ульріхом Вальтером, відомим німецьким космонавтом, і мали змогу прослухати його лекцію про Космос. Після цього ми потрапили на ввідний курс «Робототехніка» і складали роботів зі спеціального комплекту Lego Mindstorms – конструктора роботів. Також нам запропонували оригінальні завдання з астробіології:





наприклад, професор Мюнхенського технічного університету Бертольд ГОК представляв наукові досліди, методологічну базу яких він готував для космічного польоту Ульріха ВАЛЬТЕРА.





Водночас мали змогу проводити експерименти у ДНК-лабораторії для відвідувачів, що у Німецькому Музеї, виділяли зразок чистої ДНК з власного біологічного матеріалу та мали пізнавальну екскурсію до музею літаків (FlugwerftSchleißheim)– філії цього ж Німецького Музею (у ньому зібрано близько 28 тисяч експонатів, що представляють найвеличніші науково-технічні досягнення людства).






Цікавим та корисним був математичний курс від професора Крістіни РАЙС. Дуже запам’яталася лекція про ріст спор грибів у космосі (на факультеті WZW Мюнхенського Технічного Університету, що в Фрайзінгу), а також заняття у психолога разом з моїми однолітками з Німеччини. Навчальна програма була дуже насиченою тож на туристичні екскурсії Мюнхеном було виділено лише кілька годин. Загалом поїздка була дуже цікавою та багатою на позитивні враження».

Так проходила перша сесія проекту «Німецько-Український Дитячий аерокосмічний університет». Робота цьогорічного «Німецько-Українського Дитячого аерокосмічного університету» завершиться у липні у місті Києві. циклом пізнавальних занять для німецьких та українських школярів.