Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Волинь – Мекка для юних філологів України : Волинська обласна Мала академія наук
Волинь – Мекка для юних філологів України

З 8 по 17 червня 2013 року на базі практик табору «Гарт» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Волинською обласною МАН спільно з управлінням освіти і науки Волинської облдержадміністрації та Національним центром «Мала академія наук України» було проведено ІІІ Всеукраїнську літню філологічну школу МАН.

У роботі літньої школи взяли участь 29 переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт з 23 областей України та міста Києва.

Традиційно за основу навчальної програми школи було обрано літературну спадщину славетної волинянки – Лесі Українки. Завдяки унікальним лекціям, підготовлених провідними науковцями Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – Данилюк Тетяною Ярославівною та Романовим Сергієм Миколайовичем, учні спробували розгадати одвічні таємниці буття – любові, зради, бунту під призмою творчості Лесі Українки.

Школярі взяли участь у конкурсі творчих робіт – есей «Моя Леся Українка». Журі відзначили оригінальність та неповторність ідей викладених у творах учасників. Головний приз, двомовне видання «Лісова пісня», отримали конкурсанти – Герус Анастасія (Донецька область) та Гринцова Анастасія (Запорізька область).

Від початку роботи літньої школи слухачі були об’єднанні у три підгрупи, які під керівництвом досвідчених наставників працювали над науковими проблемами. За десять діб юні науковці пройшли курс молодого дослідника і як результат – успішно захистили власні наукові доробки в останній день літньої школи.

Водночас, навчальну програму школи суттєво доповнювали тренінги лідерства та лекції з психологічних особливостей міжособистісної комунікації та публічного виступу, які були проведені Малімон Людмилою Яківною, кандидатом психологічних наук, доцентом СНУ імені Лесі Українки.

Кожного вечора діти із захопленням брали участь у інтелектуально-розважальних заходах – літературному калейдоскопі, оксфордських дебатах, театрі української пісні. Незабутнім для кожного став вечір поезії з Анатолієм Дмитровичем Остап’юком та представлення слухачами власних талантів на шоу «Світязь має талант».

Для учасників літньої школи було розроблено й цікаву екскурсійну програму, адже більшість з них вперше пройшлися стежками Старого міста, площею замку Любарта, відвідали музей В’ячеслава Липинського у Затурцях Локачинського району та музей-садибу Лесі Українки у с. Колодяжне Ковельського району, духовно збагатилися у Зимненському жіночому Святогірському монастирі.

Волинь гостинно приймала юних філологів, грала усіма барвами літа – і грозами й сонячними днями. Батько Світязь ласкаво зустрів й надихнув усіх на неповторні миті спілкування та неодмінне бажання повернутись на Волинь ще раз.