Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Наука – скарб і сила… : Волинська обласна Мала академія наук
Наука – скарб і сила…

 6 лютого 2014 року у Волинській обласній МАН відбулась зустріч слухачів відділень філософії та суспільствознавства, історії, наук про Землю з випускниками Малої академії минулих років. Найприкметнішою ознакою заходу стала тепла атмосфера спогадів, вражень, міркувань про важливість навчання талановитої молоді у позашкільному закладі наукового спрямування.

На зустріч завітали Наталія Кінд-Войтюк (переможець Всеукраїнського конкурсу-захисту у 1995 р.) – кандидат історичних наук, доцент каф. нової та новітньої історії України СНУ імені Лесі Українки; Ірина Лялька (Шелеп)   (переможець  у 2001 р.) – кандидат юридичних наук, спеціаліст юридичного відділу Луцької міської ради; Сергій Савич (переможець  у 2001 р.) – кандидат юридичних наук, викладач інституту держави і права імені В.М.Корецького Національної академії наук України; Дмитро Воюта (переможець у 2011 р.) – студент інституту Міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка; Юлія Крайнік (переможець у 2011, 2012 рр.) – студентка історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, студентський декан.

Для багатьох навчання в МАН стало хорошим стартом у самоствердженні себе як дослідника, науковця. Слухачі стаціонарних секцій  із захопленням слухали спогади гостей заходу, які охоче ділилися досвідом, враженнями від минулих, але незабутих миттєвостей навчання в МАН. Як належно підготувати наукову роботу? Як успішно захистити наукове дослідження? Які риси характеру формуються під час участі у предметних турнірах? На питання слухачів, які хвилюють їх сьогодні, випускники зауважували, що значною мірою результат залежить від власної наполегливості в науково-дослідницькій діяльності.

Дмитро Воюта пригадував: «Навчання в Малій академії наук – мій вибір. Подобалось цим займатись…Звичайно, не дуже легко, але цікаво і пізнавально, бо була мета навчатися, щоб чогось досягнути».

МАН – хороша школа, де окрім знань, набуваєш  життєвого досвіду, який ніколи не буває зайвим. Випускники радили цінувати кожне заняття, брати активну участь  у житті колективу, підтримуючи імідж найкращої позашкільної установи області.

Дискусію пожвавила Юлія Крайнік, яка наголосила, що МАН – не лише наука, але й активне дозвілля. Експедиції, польова практика, літні профільні школи – оптимальне поєднання навчання та відпочинку. «Проте без старанної, наполегливої праці годі сподіватись високих результатів», – додала Наталія Кінд-Войтюк. Тому юним пошуковцям випускники побажали бути впевненими у своїх знаннях, постійно їх збагачувати, цінувати час, працювати над собою – і омріяні висоти обов’язково стануть досягнутими.