Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Окрилені поезією Кобзаря… : Волинська обласна Мала академія наук
Окрилені поезією Кобзаря…

З 2 по 6 березня 2014 року в Києві Малою академією наук України проведено фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», приуроченого до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Талановиті школярі 8-11 класів активно долучилися до вшанування пам’яті Великого Кобзаря.

За результатами обласного туру у фіналі Волинь представляли четверо учнів:

  • Дишко Ірина, учениця 11 класу Волинського ліцею-інтернату;
  • Захарчук Дарина, учениця 8 класу НВК «Ківерцівська ЗОШ І ст. – Ківерцівська районна гімназія»;
  • Пилип Юлія, учениця 8 класу НВК «Ківерцівська ЗОШ І ст. – Ківерцівська районна гімназія»;
  • Піх Дмитро, учень 10 класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.- гімназія» м. Горохів.

Урочисте відкриття фіналу відбулось у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал». До учасників конкурсу звернулися президент Малої академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Станіслав Довгий, заступник директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Сергій Гальченко, поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч Іван Драч.

Під час захисту учнівських проектів панувала атмосфера душевного піднесення від доторку до  самобутньої спадщини поета.  Кожен учасник прагнув по-новому осмислити Шевченкові твори, адже у них – цілий світ щастя і болю, захоплення і переживання.

З-поміж 94 оригінальних доробків конкурсантів журі високо оцінило доробки волинян. Дипломами ІІ ступеня відзначено цикл поезій «Чого тобі тривожилось, Кобзарю?» Ірини Дишко у номінації «Літературна творчість», у номінації «Дослідницька робота» науковий проект «Шевченко і Волинь» Дмитра Піха. Над своїми роботами учні напружено працювали протягом кількох місяців: вивчали архівні матеріали, вчитувались у поезії Тараса Шевченка, порівнювали, узагальнювали, спілкувалися із науковцями, разом з керівниками виокремлювали те, що не залишає байдужим і сьогодні.

Вітаємо переможців! Бажаємо радості від кропіткої, але творчої праці, натхнення - воно ж, як свідчить творчість поета, неодмінно приходить до завзятої, невтомної молоді.