Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Довгоочікуване інтелектуальне змагання розпочалось : Волинська обласна Мала академія наук
Довгоочікуване інтелектуальне змагання розпочалось

25 січня в актовій залі Центру культури і дозвілля Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – гамірно та метушливо. За лічені хвилини – відкриття ХХІІІ обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, що проводиться управлінням освіти і науки облдержадміністрації, Волинською обласною Малою академією наук на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Більше 470 талановитих школярів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, гуртківців позашкільних установ філій та наукових товариств Волинського відділення МАН України стали учасниками заходу.

З вітальним словом до молоді звернулась директор Волинської обласної МАН Галина Толстіхіна, яка зазначила, що обласний конкурс-захист – важлива подія в інтелектуальному житті юних волинян. Для манівської спільноти це щорічне свято знань. Але сьогодення вимагає від нас особливої пильності та зосередженості. Тому вшанування пам’яті загиблих на Сході України – обов’язок кожного.

Хвилина мовчання -  і стукіт сердець, єднання в жалобі, пульсуюча думка: «Ні - війні!»

Юна еліта навіть у непростий скорботний час продовжує бути опертям, надією для держави. Побажання гідно виступити на конкурсі висловила проректор з навчально-виховної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, голова журі конкурсу Світлана Гаврилюк: «Україна сьогодні потребує освічених людей; у ваших руках – майбутнє держави. Учнівські наукові роботи наповнені потужним дослідницьким змістом. Від того їхня важливість і перспектива».

Головний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації Лариса Роговська побажала школярам творчих успіхів, нових відкриттів. Як напутнє слово щемливо-зворушливо прозвучали поетичні рядки Івана Багряного: «Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами».

Після відкриття конкурсу учасники розійшлися  в аудиторії Інституту філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки, Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою для виконання контрольної роботи з базової дисципліни. Складний, відповідальний етап конкурсу, адже вимагає ґрунтовних знань, уміння розв’язувати завдання підвищеної складності. Найбільша кількість учасників - на відділеннях літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, хімії та біології, історії.

Наразі учасники обласного конкурсу-захисту готуються до наступного туру – захисту науково-дослідницьких робіт (8 лютого), який передбачатиме представлення наукових досліджень.