Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТУРНІРИ – ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ!!! : Волинська обласна Мала академія наук
ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТУРНІРИ – ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ!!!

22 березня 2015 року Волинською обласною Малою академією наук спільно з управлінням освіти і науки Волинської облдержадміністрації було проведено ХVII обласний турнір істориків та ХI обласний турнір журналістів.

Інтелектуальні поєдинки проходили на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

У двох турнірах взяли участь 39 команд, у складі яких змагалися близько 200 учнів області.

З вітальним словом до учасників турніру звернулись: Роговська Лариса Іванівна, головний спеціаліст управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації та Толстіхіна Галина Андріївна, директор Волинської обласної МАН. У своєму виступі організатори наголосили, що турнірний рух - це те середовище, де школярі мають змогу розвинути інтелектуальні здібності, соціальну активність, талановитість та національну свідомість. Це завжди критичні та аргументовані погляди школярів, відносно існуючої дійсності, нові ідеї та пошуки. Такі види змагань розвивають комунікативні якості учнів, командний дух, вміння грамотно, логічно виступати перед публікою, дискутувати та доводити власну думку.

Високий рівень підготовки засвідчили команди шкіл міст – Луцька, Володимира Волинського, Нововолинська та трьох ліцеїв обласного підпорядкування – Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, Волинського обласного ліцею-інтернату Волинської обласної ради, Нововолинського ліцею-інтернату Волинської обласної ради. Глибокі знання та активну участь у турнірах продемонстрували школярі з сільських регіонів області – Іваничівського, Ківерцівського, Камінь-Каширського, Любомльського, Луцького, Турійського, Ратнівського районів.

Учні переконливо аргументували власне бачення складних проблем, вміло знаходили розв'язки та шляхи їх вирішення, цікаво полемізували із суперниками. В інтелектуальних поєдинках народжувалася наукова істина. Усе це, безумовно, захоплювало і учасників бою, і членів журі, і спостерігачів. Не бракувало юним журналістам та історикам ерудиції, упевненості в собі, усі змогли направити свою енергію в потрібне русло і дійсно ефективно виступити.

Кожен турнір – це нова інформація, нові знайомства і головне безцінний досвід», – поділився думками ліцеїст Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, Турик Назар, слухач секції історії України Волинської обласної МАН.

Відповідальну та почесну місію оцінити знання дітей достойно виконало журі турніру юних журналістів, яке очолювала Гримарович Тамара Миколаївна, директор творчо-виробничого об’єднання обмінних і видовищних програм Волинської обласної телерадіокомпанії та викладачі інституту філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки, журналісти газети «Слово Волині». Гримарович Тамара Миколаївна, голова журі турніру юних журналістів, зазначила, що турнірні питання підготовлені на достатньому науковому рівні. Старшокласники володіють журналістською термінологією, уміють оперуватувати комп’ютерними презентаціями, аналізувати їх.

Приємно відзначити, що значна кількість учнівських колективів взяла участь у турнірі істориків. Це свідчить про те, що цей вид змагання зацікавив школярів, що у них є мотивація для більш серйозного ставлення до навчання, Рівень підготовки команд виявляє їхнє зацікавлення глобальними питаннями, питаннями, що стосуються всього людства. Це у свою чергу формує грамотну громадянську й патріотичну свідомість. На турнірі діти можуть проявити свої ораторські та лідерські здібності, уміння орієнтуватися у складних ситуаціях. Водночас діти набувають неоціненного досвіду, що, безумовно, допоможе їм у майбутньому, – поділився голова журі турніру юних істориків Ленартович Олег Юрійович, доктор історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

За підсумками турніру юних істориків визначено команди, які стали переможцями:

І місце – здобула команда Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою;

ІІ місця – посіли збірні команди міста Володимира-Волинського та Луцького району;

ІІІ місця – вибороли збірні команди:

- Ківерцівського району,

- наукового учнівського товариства «Оріон» міста Нововолинська,

-Іваничівського, Любомльського та Ратнівського районів,             

- Нововолинського ліцею-інтернату.

 У обласному турнірі журналістів перемогу здобули:

І місце – команда комунального закладу “Луцький навчально-виховний комплекс № 26 Луцької міської ради”.

ІІ місце – збірні команди комунального закладу “Луцький навчально-виховний комплекс № 9 Луцької міської ради”;

- Волинського ліцею-інтернату Волинської обласної ради;

- навчально-виховного комплексу “Луківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей” Турійського району;

ІІІ місце – збірні команди:

-  Ківерцівського району,

- навчально-виховного комплексу “загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня-дитячий садок” с. Замшани Ратнівського району,

- навчально-виховного комплексу «загальноосвітня  школа І-ІІІ ступеня-гімназія» № 2 м. Каменя-Каширського,

- наукового товариства «Оріон» м. Нововолинська,

- Нововолинського ліцею-інтернату Волинської обласної ради.

Вітаємо переможців змагань та бажаємо успішних виступів у фінальних етапах Всеукраїнських турнірів, які відбудуться у квітні цього року.