Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Сонячна електростанція за дві доби … : Волинська обласна Мала академія наук
Сонячна електростанція за дві доби …

З 30 вересня по 3 жовтня 2016 року у м. Києві команда слухачів відділення технічних наук ВОМАН взяла участь у фінальному етапі Всеукраїнського енергетичного хакатону “Energy Hack”. Хакатон (гібрид слів Hack і Marathon) – це формат пошуку свіжих рішень для непростих завдань, де динамічні команди з різноплановим досвідом в імпульсному режимі (за 1-2 дні) невідлучно працюють над простим, але робочим вирішенням певного завдання чи проблеми. Сім команд юних винахідників створювали прості енергоефективні й енергоощадні розробки, які кожен може реалізувати у себе вдома. Варто зазначити, що змагання у форматі хакатону для школярів організували вперше.  

Волиняни конструювали сонячну електростанцію із фотоелементами на основі оксиду міді й оксиду титану. Така технологія дешевша за традиційну з використанням кремнієвих панелей і більш екологічна: фотоелементи легко утилізуються та переробляються.

 

Журі  та організатори хакатону відзначили, що команди, які працювали над енергоефективними розробками, – це вже зрілі колективи, готові не тільки презентувати, а й захистити свою ідею, бізнес-план для її реалізації, а також розпочати, незважаючи на свій юний вік, серйозну роботу для повномасштабної реалізації наукового винаходу на державному рівні.