Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Слухачі Волинської обласної МАН стали учасниками Всеукраїнської осінньої школи з християнської дипломатії : Волинська обласна Мала академія наук
Слухачі Волинської обласної МАН стали учасниками Всеукраїнської осінньої школи з християнської дипломатії

З 28 жовтня до 3 листопада 2016 року в с.Зарваниці Теребовлянського району Тернопільської області тривала Всеукраїнська осіння школа з християнської дипломатії. 26 молодих науковців-дослідників з усієї України поглиблювали знання із релігієзнавства, історії релігії. Акцентовано увагу на біографії видатних релігійних діячів, які відігравали важливу роль у відновленні миру, порозумінні у складних історично-політичних обставинах.

У школі взяли участь троє слухачів секції теології, релігієзнавства та історії релігії комунальної установи “Волинська обласна Мала академія наук”: Біланчук Богдана та Мельник Софія, учениці 9 класу, Титаренко Олександр, учень 10 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Прилісне Маневицького району.

Під час школи учасники дізналися про потенціал культурної дипломатії в розвитку порозуміння, діалогу та ефективної співпраці громад і різних соціальних груп. Юним і надзвичайно допитливим науковцям-дослідникам особливо запам’яталась зустріч з  Тернопільсько-Зборівським єпископом Теодором Мартинюком. У школярів виникало чимало запитань: про духовність, віру, особисті та суспільні проблеми. Владика заохочував вчити іноземні мови, розширювати кругозір, спілкуватись, дбати про вічні духовні цінності.

“Релігійний діяч має найкращий шанс бути добрим дипломатом”, - зауважив владика і розповів про Святійшого Отця Папу Римського Франциска, який в дуже багатьох світових конфліктах всіма силами намагається донести правду, що необхідна світу.    

Відвідування школи залишило глибокий слід у дитячий душах. Це стає очевидним із щоденникових записів учасників, зокрема Біланчук Богдани:

Я ніколи не забуду цей чудовий тиждень, проведений в Школі. Отримані знання залишаться зі мною  назавжди , так само як і вибух емоцій та почуттів. Викладачі школи – це приклади працелюбства, доброти, розуму, та неймовірної любові до всіх. Коли згадую, що в нас є підтримка таких людей, на душі стає тепло та спокійно.