Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Стажування у Європейській організації ядерних досліджень : Волинська обласна Мала академія наук
Стажування у Європейській організації ядерних досліджень

Спільна Декларація Академії наук та Європейської організації ядерних досліджень щодо участі українських викладачів і студентів у навчальних програмах CERN була підписана у 2011 році, а у 2016 році Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень.

З 4 по 10 грудня 2016 року відбулася IV Українська Наукова школа з фізики для викладачів у Європейській організації ядерних досліджень CERN, що знаходиться у м. Женеві у Швейцарії. Ольга Гулай, професор кафедри матеріалознавства та пластичного формування конструкцій машинобудування Луцького НТУ, керівник секції матеріалознавства Волинської обласної Малої академії наук стала учасником школи.

“У програмі наукової школи – ознайомлення з перспективними напрямами наукових досліджень у галузі фізики високих енергій, відвідання наукових установ та експериментальних лабораторій CERN, участь у лекційних і практичних заняттях, які проводять найкращі науковці Європейської організації ядерних досліджень – вихідці з України, - ділиться враженнями Ольга Іванівна. - На лекціях нам розказали про стандартну модель, про конструкцію і принцип роботи колайдера, темну матерію, історію самого CERN та відкриття, які там були зроблені, зокрема, про бозон Хіггса. Вразили досліди у навчальній лабораторії при CERN – S’Сool lab. Ми власноруч зробили камеру Вільсона, де спостерігали за треками, які залишають заряджені частинки, що оточують нас у навколишньому середовищі.

Однак CERN – це не тільки фізика високих енергій, тут вирішується багато актуальних проблем сьогодення та майбутнього. Зокрема, вразили лекції про методи діагностики та боротьби з раковими захворюваннями; про проблеми та перспективи ядерної енергетики; про розвиток суперкомп’ютерів.

Робота школи була дуже інтенсивною – 40 годин лекцій та практичних занять, однак ми зуміли помилуватися краєвидами Альп, прогулятися чарівними вулицями Женеви, побували у резиденції ООН і, звичайно, спробували запашне фондю.