Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Юні філософи та релігієзнавці Волині – найкращі в Україні : Волинська обласна Мала академія наук
Юні філософи та релігієзнавці Волині – найкращі в Україні

Упродовж 19–22 квітня 2017 року в Чернігові проходив фінальний етап ІІІ Всеукраїнського турніру юних філософів та релігієзнавців.

Представляли Волинську область команда «Sensus», до складу якої увійшли:

  • Котов Олександр Анатолійович – капітан команди, учень 11 класу НВК «Нововолинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 – колегіум Нововолинської міської ради», який завжди оригінально представляв та скеровував команду, вміло давав відповіді на запитання журі.
  • Дмитришин Любомир, учень 10 класу КЗ «Луцький НВК № 26 Луцької міської ради», який не випадково був названий «бойовим капеланом» та водночас «Сократом нашої команди», за вичерпні доповіді, відповіді на питання та заключні слова, які нікого не могли залишити байдужими.
  • Гирикович Софія, учениця 10 класу КЗ «Луцький НВК № 9 Луцької міської ради», яку безсумнівно можна назвати найкращим рецензентом на турнірі, оскільки всі її рецензування завжди отримували найвищі бали.
  • Гаврилюк Юлія, учениця 10 класу КЗ «Луцький НВК № 9 Луцької міської ради», випробувала себе в ролі, як доповідача, так і опонента, завжди відзначаючись вдало підміченими зауваженнями.
  • Гудзь Марія, учениця 10 класу КЗ  «Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука Луцької міської ради», відзначилася на опонуванні та умінні чітко формулювати запитання для команд-суперників.

Керівник команди – Клімук Ірина Миколаївна, керівник секції філософії Волинської обласної Малої академії наук.

Упродовж чотирьох днів представники із Заходу і Сходу, із Центру і Півдня України змагалися у філософських знаннях, навичках публічно відстоювати власну та колективну думку, умінні виступати єдиною командою, адже під час змагань видно як кожного, так і всю команду! За цей період Волинська команда встигла зіграти в трьох іграх чвертьфіналу, змагаючись за право виходу в фінал з командами «Встав і вийшов у нірвану!» (м. Харків), «Шукачі істини» Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №15 ім. Д. Турбіна, «Раціо» (Хмельницька область), збірною команди м. Сум «Viktoria» та «Кворум» м.Черкас.

Інтелектуальні пристрасті розгорілися вже з перших боїв. Турнір був захопливим, феєричним і надзвичайно напруженим. Юні філософи та релігієзнавці демонстрували не тільки  знання матеріалу, який часто виходив за рамки навчальної програми, але й уміння мислити по-філософськи, майстерне володіння словом, толерантне ведення дискусії, цілеспрямованість у досягненні мети. Школярі оперували фактами з філософії та релігієзнавства, цитували відомих учених, філософів, логічно доводили свою думку й артистично відправляли в інтелектуальний нокаут опонентів.

У фінальному бою Волинська команда «Sensus» боролася з командами «Агапе» м. Харкова, «ОНІКС»  м. Суми та здобула першість.

У важкій, напруженій фінальній боротьбі дипломи переможців вибороли команди: «Sensus» (Волинська область); «Діти Світла» (Івано-Франківська область); «Голос Феміди» (Житомирська область).

 Ірина Клімук