Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

ВіоСЕN, біологія та щасливі миті літа : Волинська обласна Мала академія наук
ВіоСЕN, біологія та щасливі миті літа

Нові можливості щоразу відкриваються для волинських манівців. Літні проекти, які пропонуються Національним центром «Мала академія наук», не дозволяють сумувати та нудьгувати. На часі – наукова школа з біології на базі лабораторії ВіоСЕN, що у Варшаві. Унікальна нагода взяти участь у заході, який, до речі, проводиться вперше, випала Новіку Богдану, учню 11 класу Старовижівського НВК.

Богдан впродовж кількох років наполегливо студіює біологію, займається науково-дослідницькою діяльністю, активно вивчає англійську мову. Юному досліднику до снаги досліди та експерименти, невпинний пошук та пригоди. Тому літня наукова школа стала очікуванням нових знань, знайомств та юнацького калейдоскопу емоцій.

П’ять проведених у Варшаві днів – це миті літа у поєднанні з цікавою біологією. Повернувшись нещодавно з поїздки, Богдан охоче ділиться враженнями:

«Мені випала чудова нагода побувати у Польщі, де у  місті  Варшава, на базі лабораторії ВіоСЕN з 10 по 15 липня була проведена міжнародна школа з біології. Це було надзвичайно!

 Ми  займалися в лабораторії по вісім годин на день. Для навчання  використовували сучасне обладнання. Мали змогу досліджувати власну ДНК, добували рослинний білок та вивчали його властивості, визначали особливості клітини і  просто спостерігали за природою. Викладачі BioCEN демонстрували, як можна проводити елементарні досліди навіть у домашніх умовах, використовуючи підручні матеріали. Розповідали, як за допомогою камери мобільного телефона зробити мікроскоп і проводити експерименти. Також нам запропонували спробувати свої сили у криміналістиці: розповіли історію, в якій трапилося вбивство, і за допомогою лабораторних дослідів треба було з’ясувати, хто саме скоїв злочин.

Було дуже цікаво слухати захоплюючі лекції  викладачів лабораторії ВіоСЕN  та використовувати сучасне обладнання. Все це дало можливість подивитись на звичне з інакшого ракурсу, більш зацікавитись вивченням біології.

У вільний від навчання час знайомилися з Варшавою Ми побували біля визначних монументів, в церкві та відвідали Центр науки «Коперник» – музей.

Коли повертався додому, в душі залишились  тільки приємні спогади. Дякую Волинській МАН за таку надзвичайну можливість!!!   Я переконався, що мрії можуть стати реальністю. Ця поїздка додала нових сил для вивчення біології».