Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Пошукова експедиція в рамках Всеукраїнського проекту «Моя аксіома нескінченності» : Волинська обласна Мала академія наук
Пошукова експедиція в рамках Всеукраїнського проекту «Моя аксіома нескінченності»

27 – 29 серпня була проведена пошукова експедиція в рамках Всеукраїнського проекту «Моя аксіома нескінченності»  зі слухачами Волинської обласної Малої академії наук за напрямами дослідження: екологія, хімія, біологія, геологія, гідрологія. Експерти МАН виїжджають до місць, поблизу яких розташовані цікаві природні об’єкти, і досліджують ці об’єкти разом з слухачами МАН. Експедицію очолив Чернецький Ігор Станіславович, завідувач відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного центру «Мала академія наук України».

Мета експедиції – надати можливість учням країни проводити дослідження на території власної області за допомогою спеціального обладнання. Центральною темою  експедиції стало дослідження  Оконських джерел – унікальної гідрологічної пам’ятки місцевого значення, яка розташована у південній частині села Оконська, Маневицького району Волинської області. Особливістю оконської води є те, що вона не піддається газуванню, хоч до складу її входять вапно, магній, кухонна сіль (1,6 мг/л), проте хімічні та фізичні властивості її досліджені ще недостатньо, і тому вода не використовується для лікувальних цілей. Учасник делегації - Пащенко Євген Юрієвич, кандидат економічних наук допоміг слухачам розібратися в кристалах та мінералах, які розміщенні на території джерел. Кожен учасник експедиції з задоволенням зібрав власну колекцію копалин, провів цікаві досліди та експерименти по визначенню хімічного складу води, мінералізації.

Учні із задоволенням відкривали для себе світ науки. «Експедиція на Оконські джерела - цінний досвід та цікаво проведений час. Я познайомився з новими людьми, мав за честь працювати з професіоналами та слухати їх поради. Дуже вдячний МАН за організацію та надану можливість брати у цьому участь», - ділився враженнями учасник експедиції Свереда Богдан, слухач секції ботаніки Волинської обласної МАН.

Експедиційний проект Малої академії наук України має велику користь для реалізації сучасної наукової освіти, що ґрунтується на реальному пізнанні природи та формуванні шанобливого ставлення до її багатств.