Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Юні науковці Волинської МАН у лабораторії «Ex Lab» : Волинська обласна Мала академія наук
Юні науковці Волинської МАН у лабораторії «Ex Lab»

Уже другий рік поспіль працює гурток юних дослідників Волинської обласної МАН на базі кафедри матеріалознавства Луцького національного технічного університету (керівник – доктор педагогічних наук Гулай.О.І.). Школярі 5-6 класів не тільки досліджують речовини та матеріали, але й готують перші наукові публікації, виступають на конференції «Юний науковець року», демонструють свої уміння на наукових пікніках міста.

У рамках навчальних тренінгів Всеукраїнського проекту «Відкрита освітня лабораторія» юні волинські експериментатори 15 січня 2019 року завітали до Києва у лабораторію «Ex Lab». В цьому сучасному науково орієнтованому лабораторному комплексі Національного центру «МАНУ» учні проводили досліди й експерименти на новітньому обладнанні.

Школярі спочатку руйнували клітини банану і виділяли з них молекули ДНК, потім проводили мікроспокічні дослідження клітин цибулі, а на завершення «створили» клітини Траубе із хімічних реактивів. Максимум захоплення викликали ефектні хімічні експерименти: розчини, що міняють колір від струшування, дракони із таблеток і вогняна піна.

У другій половині дня школярі відвідали геологічний музей Національного університету імені Тараса Шевченка, де дізналися багато цікавого про будову планети, корисні копалини нашої держави, секрети утворення і руйнування ландшафту. Набільше враження справив велетенський скелет мамонта, який бродив по Києву задовго до його заснування – 25 тисяч років тому.

Насичений день завершився пішохідною екскурсією від пам’ятника Григорію Сковороді до Майдану Незалежності. Море вражень і позитивних емоцій, нові ідеї для подальших досліджень – такий результат поїздки у Київ юних волинських науковців.