Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Відбувся Всеукраїнський семінар для керівників секцій історії : Волинська обласна Мала академія наук
Відбувся Всеукраїнський семінар для керівників секцій історії

15 травня 2019 року НЦ «МАН України» було проведено семінар:  «Усна історія: проблеми та перспективи використання наративних джерел в історичних наукових дослідженнях».

Семінар проходив у Національному музеї історії України (м. Київ).

Тематика семінару є надзвичайно актуальною для дослідників історичного минулого рідного краю.

Доповідачі особливу увагу приділяли новому напряму історичних досліджень – усній історії, який є одночасно і методом збору джерел, і дослідницькою практикою. Розглядалися теоретико-методологічні аспекти усної історії, а також були наведені приклади участі в усноісторичних проектах громадськості та школярів.

Також було представлено основні результати усноісторичних досліджень подій Революції Гідності та сучасної російсько-української війни. Проаналізовано роботу з підготовки збірників спогадів та інші форми оприлюднення матеріалів досліджень.

Учасників семінару ознайомилися з особливостями використання методу усної історії при організації науково-дослідної та пошукової діяльності учнівської молоді у закладах позашкільної освіти, було охарактеризовано приклади найбільш успішних науково-дослідницьких робіт, які представлялись на ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів – слухачів МАН України.

Під час підсумкового діалогу науковців та учасників семінару було окреслено подальші перспективи у діяльності історичних секцій.

Керівник секції історичного краєзнавства КУ «ВО МАН», вчитель історії Опорного навчального закладу
      "Люблинецька загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів Люблинецької
           селищної ради Волинської області"
Діка Мирослава  В'ячеславівна