Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

VІІ Наукова школа з фізики для школярів на базі Європейської організації ядерних досліджень : Волинська обласна Мала академія наук
VІІ Наукова школа з фізики для школярів на базі Європейської організації ядерних досліджень

З 24 по 28 червня 2019 року Пішова Поліна, слухачка секції експериментальної фізики Волинської Малої академії наук, стала учасницею VІІ Наукової школи з фізики для школярів на базі Європейської організації ядерних досліджень (CERN). Ось що розповіла про поїздку сама учасниця:   

“Ми прибули в Женеву 24 червня. Наступного дня у нас розпочались лекції в Європейському центрі ядерних досліджень (CERN). Нам розповіли про лабораторію фізики високих енергій, її історію та основні дослідження, ми дізналися про Стандартну модель і фундаментальні частинки та принцип роботи Великого адронного колайдера. Працівники лабораторії влаштували нам екскурсію по детектору АТЛАС, для цього нам потрібно було спуститися на глибину біля 100 метрів, адже колайдер і всі його частини знаходяться під землею. На справді побачити механізм розмірами, як дев’ятиповерхова будівля вагою в 7000 тон, який призначений щоб роздивитись мікроскопічний світ, було неймовірно. Надпровідні магніти, мюонниий спектрометр, калориметри та внутрішній детектор з‘єднані в один надскладний механізм, над яким працювали тисячі вчених з багатьох країн, зокрема і сотні вчених з України. Ми отримали можливість побачити це все на власні очі.

Після обіду ми відвідали IdeaSquare – центр, метою якого є об‘єднати людей для створення нових ідей щодо концептуальних прототипів для дослідження і візуалізації навколишнього середовища. 

Наступний день розпочався зі S’Cool Lab — ми зібрали свою камеру Вільсона, де спостерігали траєкторії руху частинок (треки) в спиртовій парі, внаслідок її іонізації та аналізували наші експерименти: визначали відповідність треків різним частинкам.

Після цього в нас були екскурсії по музеях та лабораторіях ЦЕРНу.

В останній день нашого перебування в Женеві ми відвідали Інститут електрики, де нам розповіли про стан надпровідності магнітів та показали декілька дослідів. Після обіду ми побували у  величному Палаці ООН та мали можливість оглянути зали, де збираються представники різних країн, членів організації ООН, та спостерігати, як відбуваються такі зібрання”.