Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Слідами пращурів : Волинська обласна Мала академія наук
Слідами пращурів

 5 по 11 липня слухачі Волинської обласної МАН мали нагоду долучитися до археологічної експедиції, що діє в селі Пугачівка, Рокитнянського району, Київської області під керівництвом науковців Архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАН України.

Між селами Пугачівка та Острів, поруч з річкою Рось, ще з 1980-х років було відоме поселення черняхівської культури ІІІ-IVст., а також поруч середньовічне городище. Та лише нещодавно, з 2017 року працюючи з черняхівськими пам’ятками археологи натрапили на могильник, який, згідно поховального інвентарю охарактеризовано як такий, що належав племенам західних балтів і датується XIст. Завдяки знахідкам археологи дізналися, що люди, яких поховано на цьому місці були переселені першою чергою в час укріплення Поросся, яке розпочав князь Ярослав Мудрий. Цікаво, що це єдиний такий могильник виявлений на території України, а речі з нього дають можливість точно локалізувати місце, звідки переселилися поховані тут люди. Поки що досліджено понад 50 поховань, а орієнтовна площа могильника складає близько 10 га.

Слухачі секції археології ВО МАН взяли безпосередню участь у дослідженнях пам’ятки. Впродовж тижня учні ознайомлювались з особливостями роботи археологів. На місці розкопу розбирали декілька об’єктів, спостерігали за розбивкою квадрата, проводили збір підйомного матеріалу поруч з розкопом. Крім того, ознайомлювалися з процесом нівелювання та роботою дрона, за допомогою якого проводиться аерофотозйомка та ортофотопланування території для подальших досліджень. У експедиційному таборі науковці Інституту археології проводили для учнів лекції, на яких ознайомлювали з особливостями давньої кераміки та джерелами при написанні наукової роботи. Крім того, разом з науковим співробітником Лілією Брацейко проводили камеральну обробку матеріалу та освоювали навички роботи антрополога. За підсумками перебування у експедиції учні оформили польові щоденники.

Сергій Янішевський, керівник експедиції