Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Україна – батьківщина плеяди лауреатів Нобелівської премії : Волинська обласна Мала академія наук
Україна – батьківщина плеяди лауреатів Нобелівської премії

Но́белівська пре́мія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. За час  існування цієї нагороди її лауреатами стали близько тисячі талановитих осіб з різних країн світу. Найбільше лауреатів у США, Великій Британії  та Німеччині.

Україна не має своїх лауреатів Нобелівської премії, однак може вважати себе батьківщиною плеяди лауреатів, які тут народилися, працювали, провели частину свого життя чи були українцями  за походженням.

Перелік імен українців, що, згідно Заповіту Альфреда Нобеля, «принесли найбільшу користь людству» та отримали його премію, утім, як громадяни інших держав:

Борис Пастернак (1918—2008) — російський письменник, син українських євреїв з Одеси. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1958 року.

Вальтер Кон (1923-2016)  — американський фізик-теоретик та хімік, мати народилася в Бродах на Львівщині. Лауреат Нобелівської премії з хімії за 1998 рік (за розвиток теорії функціонала електронної густини).

Гарольд Пінтер (англ. Harold Pinter; 1930–2008) — британський драматург, поет, режисер та актор єврейського походження, батько матері Пінтера — з Одеси. Лауреат Нобелівської премії з літератури 2005 року.

Георг Вальд (Джордж Уолд, Джордж Волд) (1906 —1997) — вчений у галузі фізіології та медицини. Батько Джорджа Волда народився в українському селі поблизу Перемишля. Лауреат Нобелівської премії (за відкриття, пов'язані з первинними фізіологічними та хімічними візуальними процесами ока, 1967) разом з Рагнаром Гранітом і Голденом Гартлайном.

Георгій Харпак (Жорж Шарпак) (1924—2010) — французький фізик, родом із Дубровиці на Рівненщині (народився в єврейській родині). Його вважають одним із найталановитіших учених-експериментаторів. Лауреат Нобелівської премії з фізики 1992 року за «винахід та вдосконалення детекторів частинок, особливо багатопровідної пропорційної камери».

Герберт Чарлз Браун (1912—2004) — американський хімік єврейського походження, син вихідців з Житомира, Україна. Лауреат Нобелівської премії з хімії 1979 року.

Данієль Шехтман (1941-) — ізраїльський фізик і хімік, онук виходця з Білої Церкви. Лауреат Нобелівської премії з хімії за 2011 рік «за відкриття квазікристалів».

Девід Гросс (1941-) — американський фізик. Мати вченого — Нора Файн — народилася в Україні, батько — відомий вчений Бертрам Майрон Гросс — син вихідців з Закарпатської області. Лауреат Нобелівської премії з фізики 2004 р. «За відкриття асимптотичної свободи в теорії сильних взаємодій» (спільно з Ф. Вільчеком і Д. Політцером).

Ерік Кендел (1929-) — австрійський та американський нейробіолог, психіатр, професор біохімії. Син вихідців з України: мама Шарлотта Сімелс — з Коломиї, Івано-франківська область, батько- Герман Кандель — з Олеська, Львівська область. Лауреат Нобелівської премії з медицини та фізіології за дослідження сигнальної трансдукції у нервовій системі, 2000 року (робота Кендела показала, як медіатори через вторинні посередники та фосфорилювання білків забезпечують формування короткотривалої та довготривалої пам'яті).

Зельман Абрахам Ваксман (1888—1973) — американський вчений, вихідець із с. Нова Прилука Липовецького повіту Київської губернії (тепер Вінницька область). Нобелівська премія 1952 року в галузі фізіології та медицини — «за відкриття стрептоміцину — першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу».

Іван Бунін (1870—1953) — жив і одружився вперше в Одесі, жив у Полтаві. Разом більше 14 років Бунін прожив безпосередньо на території сучасної України. Значну частину життя письменник провів на українських етнічних землях північної Слобожанщини (дитячі роки - у родинному маєтку в м. Богучарі Воронезької губернії). Відчував безперервний зв'язок з Україною та її мешканцями, про що зазначав неодноразово. Володів українською мовою. Перекладав твори з інших мов, зокрема з української. Премія 1933 року з літератури «За строгу майстерність, із якою він розвиває традиції російської класичної прози».

Ігор Євгенович Тамм (1895–1971) – фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії з фізики. У період із 1898 по 1913 рік жив та навчався у Кіровограді (Єлисаветграді), пізніше вступив до Единбурзького університету, де закінчив перший курс, згодом повернувся на батьківщину.

Ілля Ілліч Мечников (1845–1916) – Нобелівський лауреат з фізіології та медицини. Український науковець, автор та основоположник численних теорій і наукових вчень у сфері біології. Здобув освіту у Харківському університеті, згодом переїхав за кордон.

Ірвін Роуз (англ. Irwin A. Rose; 1926— 2015) — американський біолог єврейського походження, син уродженця Одеської області Гаррі Ройза і його дружини Елли Грінвальд. Лауреат Нобелівської премії з хімії 2004 року, разом з Абрамом Гершко та Ароном Чехановером за убіквітин-залежного протеолізу.

Ісидор Рабі (1898—1988) — американський вчений-фізик, що народився на Лемківщині, у місті Риманеві (тепер — Польща). Одержав Нобелівську премію 1944 року «за резонансний метод вимірювання магнітних властивостей атомних ядер».

Іцхак Рабин (1922—1995)  ізраїльський політик, прем'єр-міністр Ізраїлю (1974–1977, 1994–1995). Батько політика — Нехемія Рабічов, який емігрував з України 1904 року до США і змінив прізвище, — виходець з Києва, народився у селі Сидоровичі, нині Іванківського району Київської області. Лауреат Нобелівської премії миру 1994 року.

Йосип Бродський (1940—1996) — російський та американський поет єврейського походження, нащадок вихідців з України. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1987 року.

 Лев Ландау (1908—1968) — викладав та проводив наукові дослідження у Українському фізико-технічному інституті , Харківському університеті та Харківському політехнічному інституті де зробив низку відкриттів у галузі фізики. Отримав Нобелівську премію 1962 року «за піонерські теорії конденсованих середовищ, особливо теорії рідкого гелію».

Маррі Гелл-Ман (1929-2019) — американський фізик-теоретик єврейського походження. Син вихідців з України: мама Пауліна Райхштайн — з с.Базальтове, Рівненська область, батько — Айсідор Гелл-Ман - з м. Чернівці, Чернівецька область . Лауреат 1969 року «за відкриття системи класифікації елементарних частинок».

Менахем Вульфович Бегін (1913—1992) — 7-й прем'єр-міністр Ізраїлю (від червня 1977 до 1983), лауреат Нобелівської премії миру 1978. Народився в сім'ї секретаря єврейської громади у Бересті (українська етнічна територія, нині на території Білорусі).

Михайло Горбачов (1931–) — російський політик. Мати — Гопкало Марія Пантиліївна (1911—1993) — українка. Лауреат Нобелівської премії миру 1990 року.

Михайло Шолохов (1905—1984) — російський письменник, виходець з Донщини, за матір'ю українець. Мати — Анастасія Данилова Черникова (1871—1942) — донька кріпака, який приїхав на Дон з Чернігова. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1965 року.

Олександр Солженіцин (1918—2008) — російський письменник, за матір'ю (Таїсія Щербак) українець. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1970 року.

Ольга Навоя Токарчук (пол. Olga Nawoja Tokarczuk, 29 січня 1962, Сулехув, Польща) — польська письменниця, есеїстка, автор сценаріїв, поетеса, психолог, лауреат Нобелівської премії за 2018 рік за «уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя». Нагороду вручено 2019 року. Народилася та виросла в Сулехові (Польща) у сім'ї сина вихідців з України, поляка та українки (також Ольги Токарчук) з Тернопільщини.

Петро Капиця (1894—1984) — радянський вчений-фізик. Батько вченого, полковник Леонід Капиця, — виходець із Волині, україно-польського походження. Мати походила з українських дворян Стебницьких. Батько матері Ієронім Стебницький — уродженець Житомирської області. Лауреат Нобелівської премії з фізики 1978 року «за базові дослідження та відкриття у фізиці низьких температур».

Полікарп Кущ (англ. Polykarp Kusch; 1911 — 1993) — американський фізик українського походження, виходець з Німеччини. Нащадок вихідців з України. Лауреат Нобелівської премії з фізики в 1955 р. Половина премії «за точне визначення магнітного моменту електрона». Другу половину премії отримав Вілліс Юджин Лемб.

Ральф Штайнман (1943 — 2011[13]) — канадський та американський імунолог та цитолог єврейського походження, син Ірвіна Штайнмана — вихідця з с. Старий Остропіль, Хмельницька область. Лауреат нобелівської премії з фізіології та медицини за 2011 рік (спільно з Брюсом Бетлером та Жюлем Гоффманом) «за відкриття дендритних клітин та вивчення їх значення для набутого імунітету». Є третім в історії премії лауреатом, нагородженим посмертно.

Роалд Гоффман (* 1937) — народився в Золочеві в родині випускника Львівської політехніки інженера Гілеля та вчительки Клари Сафран. Лауреат Нобелівської премії 1981 року «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів. Саме йому належать слова «Україно, обітована земле мого серця!»

Роберт Горвиць (англ. H. Robert Horvitz; нар. 8 травня 1947 року, Чикаго, США) — американський біолог, онук виходців  з України. Лауреат Нобелівської премії в області медицини та фізіології 2002 року.

Роберт Ділан (англ. Bob Dylan , справжнє ім'я — Ро́берт А́ллен Ці́ммерман (англ. Robert Allen Zimmerman) (* 24 травня 1941 —) — американський поет, композитор, співак та гітарист єврейського походження, з лірики якого запозичено багато крилатих фраз, а музика вплинула на творчість величезної кількості композиторів та поетів-піснярів. Лауреат Нобелівської премії з літератури 2016 року за «створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції». Народився 24 травня 1941 у містечку Дулут (штат Мінесота) в сім'ї дрібного торговця. Його предки —  вихідці з України: дідусь і бабуся за лінією батька Абрахама Ціммермана, Зігман і Анна Ціммерман, виїхали до США з Одеси у зв'язку з єврейськими погромами 1905 року.

Роберт Фогель (англ. Robert Fogel; нар. 1 липня 1926, Нью-Йорк — пом. 11 червня 2013) — американський економіст. Син вихідців з Одеси. Лауреат Нобелівської премії з економіки 1993 року. (разом з Дугласом Нортом) «за відродження досліджень в області економічної історії, завдяки додатку до них економічної теорії і кількісних методів, що дозволяють пояснювати економічні і інституційні зміни».

Розалін Сасмен Ялов (англ. Rosalyn Sussman Yalow; 1921 — 2011) — американський біофізик. Сім'я батька вченої Симона Ялов емігрувала з України. Отримала Нобелівську премію з медицини у 1977 році «За розвиток радіоімунологічних методів визначення пептидних гормонів».

Світлана Алексієвич (* 1948) — білоруська російськомовна письменниця, народилась у Станіславі (нині Івано-Франківськ) в сім'ї білоруса та українки. Лауреатка Нобелівської премії з літератури 2015 року «за поліфонічні тексти, що є монументом страждання і хоробрості в наш час».

Сезар Мільштейн (1927—2002) — аргентинський поет єврейського походження, син вихідців з України. Лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1984 року «за теорію щодо специфічності в розвитку і контролі імунної системи і відкриття принципу продукції моноклональних антитіл».

Семен Сміт Кузнець (1901–1985) – американський економіст єврейського походження, отримав Нобелівську премію з економіки. Здобув освіту та почав працювати у Харкові, після чого переїхав до США. За національністю навпіл українець.

Серж Арош (фр. Serge Haroche; 1944-) — французький фізик. Мати вченого — Валентина Рубльова — родом з Одеси. Лауреат Нобелівської премії з фізики 2012 року (спільно з Девідом Вайнлендом)  за «створення проривних технологій маніпулювання квантовими системами».

Сідні Альтман (1939 —) — канадський та американський молекулярний біолог єврейського походження, син Віктора Альтмана, колгоспника з українського селища Чорний Острів, що емігрував з України у 1934 році. Лауреат Нобелівської премії з хімії 1989 року, яку він розділив з Томасом Чеком.

Сол Беллоу (англ. Saul Bellow) (1915 — 2005) — американський письменник, уродженець Канади, син Абрама та Лізи Білоус, які є вихідцями з Одеси. Лауреат Нобелівської премії з літератури («за глибоко людське розуміння та тонкий аналіз сучасної культури») 1976 року.

Шмуель Йосиф Халеві Аґнон (справжнє прізвище Чачкес) (1888—1970) — народився у місті Бучачі на Тернопільщині, у заможній і освіченій єврейській родині. За два найвідоміші романи — «Весільний балдахін» і «Нічний гість» — 1966 року йому було присуджено Нобелівську премію в галузі літератури (разом із Неллі Закс) — «за глибоко оригінальну й майстерну прозу за мотивами життя єврейського народу».