Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Віртуальна географічна мандрівка : Волинська обласна Мала академія наук
Віртуальна географічна мандрівка

10-12 червня 2020 року відбулась літня онлайн школа з географії в рамках сесії заочної школи Волинської МАН. Заняття проводились на платформі Google Meet. Спікерами школи були доценти Луцького національного технічного університету, кандидати географічних наук, керівники секцій відділення наук про Землю Волинської  МАН Федонюк Віталіна Володимирівна та Федонюк Микола Ананійович.

Під час  занять слухачі ознайомились з використання сучасних онлайн-інструментів, що допомагають у географічних дослідженнях: розглянули особливості роботи з окремими сайтами погодних моделей (зокрема: windy, ventusky), сервісами грозопеленгації та відстеження дощів у реальному часі (blitzortung, rainviewer);  працювали із онлайн-версією Національного Атласу України, що містить безліч карт та офіційних даних про природу, населення, господарство, історію України. Окремо розглянули можливості створення власних користувацьких карт в онлайн-режимі без встановлення спеціальних програм.

Під час сесії особливу увагу приділено роботі з сучасними платформами аналізу даних космічних знімків. Окрім усім відомих Google Earth і Google Maps, детально розглянули можливості відстеження багатоканальних космічних знімків Sentinel-2 та Landsat-8 у сервісах EO browser та EOS LandViewer. Побачили, як можна знайти свіжі (іноді вчорашні) космічні знімки своєї території, як оцінити її вологість, температуру, стан рослинного покриву за цими знімками. Щодо температури, то слухачі школи також мали можливість оцінити інший спосіб її дистанційного визначення – за допомогою пристрою-додатка до смартфона із тепловізійною камерою, зображення з якого транслювалось з телефону викладача.

Одна з актуальних тем сьогодення – кліматичні зміни  – також була розглянута на одному з занять  заочної школи. У формі поєднання лекції та, частково, бесіди-дискусії учасники сесії визначались, чи є плюси у підвищення концентрації вуглексилого газу, у парникового ефекту, зрештою у глобального та регіонального потепління. Оцінювали, які неочевидні шкідливі наслідки глобального потепління можливі для Волині та які спостерігаються вже зараз; говорили про тенденції кліматичних змін за останні десятиліття та можливі прогнози.

Загалом, за час занять заочної школи школярі отримали чимало нової корисної інформації та певних навичок, які зможуть використати як у подальшій дослідницькій роботі, так і в повсякденному житті.