Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Пізнаймо світ географії разом з МАН! : Волинська обласна Мала академія наук
Пізнаймо світ географії разом з МАН!

З 12 по 14 листопада слухачі секції географії поринули у дивовижний світ науки під час онлайн-сесії заочно-дистанційної школи Волинської обласної МАН. Екскурс сторінками географії школярі здійснювали разом з Миколою Федонюком, кандидатом географічних наук, доцентом Луцького національного технічного університету, керівником секції географії Волинської обласної МАН.

Насамперед школярі розглянули природні та штучні джерела радіоактивності та електромагнітних полів; виміряли різними дозиметрами-радіометрами природний фон, випромінювання від граніту та від старого військового компаса; ознайомились з інтернет-ресурсами відстеження “космічної погоди” та показниками радіаційного моніторингу навколо АЕС в режимі реального часу.

Друге онлайн-заняття мало практичну спрямованість на закріплення навичок розв’язання окремих типів географічних задач. Під час наступного заняття висвітлено тему просторового розподілу температур та методів його дослідження. По картах температурних моделей (Windy) проаналізувано актуальні відмінності в розподілі температури. Слухачі вивчали локальні температурні відмінності в межах Волинської області з допомогою аналізу теплових космічних знімків LandSat-8 за різні пори року. Крім того, було продемонстровано ряд інфрачервоних знімків із мобільного тепловізора, за якими можна було відстежити локальні температурні відмінності у ландшафтах.

Сподіваємось, отримані учасниками сесії знання стануть у нагоді в подальшій діяльності.