Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

СЛАВНА ПЛЕЯДА ВЧЕНИХ-БІОЛОГІВ УКРАЇНИ : Волинська обласна Мала академія наук
СЛАВНА ПЛЕЯДА ВЧЕНИХ-БІОЛОГІВ УКРАЇНИ

Всесвітньо відомі й незаслужено забуті: видатні біологи, – вчені, які залишили помітний слід у світовій науці, але серед них є  і незаслужено забуті в Україні… Біографії цих непересічних особистостей знайшли своє місце в онлайн-лекції «Українські вчені-біологи у світовій науці», яка відбулась у відділенні екології та аграрних наук Волинської обласної Малої академії наук.

Серед плеяди величних постатей української науки: Володимир Вернадський – видатний вчений, один із засновників і перший президент Української академії наук, фундатор створення Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського), організатор та директор Радієвого інституту, Біохімічної лабораторії. Не всім відомо, що ця видатна людина також зазнала переслідувань  через його громадську активність.

Ілля Мечников – всесвітньо відомий фізіолог, ембріолог, єдиний серед біологів українського походження лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини за відкриття явища фагоцитозу.

В лекції прозвучали цікаві факти з життя та наукової діяльності вчених, чиє подвижницьке служіння улюбленій справі й рідній землі викликає повагу та вдячність нащадків: Володимир Липський – одним з найвидатніших українських флористів, що зробив вагомий внесок не тільки в українську, а й у світову науку; мікробіологи та епідеміологи  Микола Гамалія та Данило Заболотний – «приборкувачі» смертельно небезпечних для людства епідемій холери та чуми; незаслужено забутий в Україні Володимир Хавкін – науковець світового рівня, знаменитий бактеріолог, імунолог та епідеміолог, який першим винайшов вакцину від холери.

Ці вчені служили Україні. Україні й українцям є ким і чим пишатися і ми  маємо про це знати, брати за взірець подвижництво та відданість справі науки.