Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Мандрівка серцем… : Волинська обласна Мала академія наук
Мандрівка серцем…

Останній день падолиста огортає  тихим домашнім затишком й, мабуть, злегка смутком. Можливо, саме час для поезії?

30 листопада 2020 року у філологічному відділенні Волинської обласної МАН в онлайн-форматі відбувся літературний вечір, присвячений 90-річному ювілею Ліни Костенко. Модератор заходу – Ольга Кулібаба, методист Волинської обласної МАН.

Творчість  Ліни Костенко – невичерпне джерело життєвої спостережливості, принциповості, справедливості, вдалого поєднання незмірної ліричності та філософського осмислення буття. Щоразу, перегортаючи сторінки її творів, серце і душа тріпоче перед натхненним, правдивим словом, від дотику до якого стає невимовно просто й легко.

Слухачі мали можливість ознайомитись із біографічними фактами поетеси, її життєвими принципами та переконаннями. Щемливо-чуттєвою виявилась частина заходу, де учні читали вірші Ліни Костенко, роздумували над тематично-ідейним наповненням, роллю митця у суспільстві та державі.

Чимало висловів Ліни Костенко стали афоризмами. Юні дослідники відшуковували їх у творчості поетки, захоплювалися та ділилися знахідками з іншими учасниками заходу. Пригадуємо: «Коли в людини є народ, тоді вона уже людина», «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову», «Шукайте посмішку Джоконди, вона ніколи не мине». Крилатих висловів стільки багато, що годі й злічити! І у кожному – глибинність думки, яскрава метафоричність, пересторога  для майбутніх поколінь.

Пам’ятаймо про це та час від часу шукаймо відповіді на життєві питання у творах Ліни Костенко – людини з чистим серцем та високим інтелектом!