Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Мала академія наук – соціальний ліфт в науку! : Волинська обласна Мала академія наук
Мала академія наук – соціальний ліфт в науку!

Зінченко Марія Олександрівна – слухачка Волинської обласної МАН, сьогодні кандидат біологічних наук, доцент та завідувач кафедри ботаніки і методики викладання природничих наук на факультеті біології та лісового господарства Волинського національного університету імені Лесі Українки. Вона була двічі переможцем обласного конкурсу-захисту наукових робіт у секції екології. Наукова робота Зінченко Марії «Галоутворювачі антропогенних ландшафтів» у 2004 році зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту.

Марія Олександрівна закінчила у 2010 році Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «генетика», з кваліфікацією «магістр біології», «викладач біології», «генетик». З 2010 по 2013 рр. навчалась в аспірантурі Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. У квітні 2014 року захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 03.00.15 – генетика (біологічні науки) з теми «Клітинна селекція м’якої пшениці на стійкість до комплексу стресових чинників».

З вересня 2014 року по 2020 рік працювала на факультеті педагогічної освіти та соціальної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. З вересня 2020 року працює на факультеті біології та лісового господарства. Марія Олександрівна була неодноразово членом журі обласного конкурсу-захисту  на секції «Селекція та генетика».

Автор більш ніж 30 наукових публікацій (в т.ч. статті, монографія та тези доповідей). Сфера наукових інтересів: генетика, клітинна селекція, генетика рослин, медична біологія, екологічна освіта.  Вона є секретарем Ради молодих вчених ВНУ ім. Лесі Українки та членом Українського товариства генетиків і селекціонерів.