Нові знання – інвестиція у майбутнє!
Хіміки – це ті,
хто насправді розуміють світ
Лайнус Полінг
З 1 по 4 червня 2021 року Волинською обласною МАН проведено літню онлайн-школу з хімії. Цикл занять проводила кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімії та технологій Волинського національного університету імені Лесі Українки Світлана Іванівна Корольчук.
Насамперед волинські школярі прослухали захоплюючі лекції на тему “Органолептична оцінка морозива”, розглянули історію виникнення морозива та історію споживання морозива в Ізраїлі, Македонії, Єгипті, Франції, Іспанії, Німеччині, Італії та Америці, дізналися про цікаві факти виникнення назви морозива “ескімо”, “вафельного стаканчика”, ‘морозива на паличці”.
Учасники школи дослідили харчову та біологічну цінність морозива, склад, класифікацію морозива, його основні види, ДСТУ морозива. Детально розглянули процес виробництва морозива, харчові добавки у складі морозива, а саме: стабілізатори, ароматизатори, згущувачі, гелеутворювачі, піноутворювачі, емульгатори, барвники, підсолоджувачі, антиоксиданти та регулятори кислотності.
На лабораторних роботах в домашніх умовах юні дослідники провели органолептичну оцінку якості морозива, проаналізувавши смак, аромат, структуру, консистенцію, колір та зовнішній вигляд. Таким чином визначили найкраще для себе морозиво.
Маємо надію, що учасники літнього інтерактиву й надалі будуть пізнавати світ, експериментувати, досліджувати та використовувати отримані знання у житті.
|