Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

«Без географії ми ніде!» : Волинська обласна Мала академія наук
«Без географії ми ніде!»

В. Даль

Юні любителі географії з усієї області стали учасниками літньої онлайн школи з географії з 7 по 10 червня. Програма заходу  була дуже насиченою.

Микола Федонюк, кандидат географічних наук, доцент Луцького національного технічного університету, ознайомив учнів із сучасними професійними та любительськими інтерактивними картами, їхніми можливостями та особливостями. Учасники літньої школи і самі вчились створювати власні інтерактивні карти засобами GoogleMaps та GoogleПланетаЗемля, красиві картограми і символьні карти за допомогою кількох інтернет-сервісів.

Школярі знайомились із можливостями відстеження стану територій та акваторій за допомогою космічних знімків у сервісах GoogleПланетаЗемля та EO Browser; виявляли на космознімках меандри, стариці, дельти, заплави річок, зміни берегових ліній водойм; оцінювали заростання та евтрофікацію водойм (в т.ч. озера Нечимного) за вегетаційними індексами на космічних знімках.

Юні географи  спостерігали за проведенням безпосередніх вимірювань рН (кислотності) та мінералізації води, дізнались про особливу роль води в атмосфері, ознайомились із великим розмаїттям явищ і процесів, пов'язаних з продуктами конденсації водяної пари (туманами, хмарами, опадами, гідрометеорами), їх утворенням, різновидами і поширенням (лекторка - Віталіна Федонюк, кандидат географічних наук, доцент Луцького національного технічного університету,).

Разом із лекторкою Тетяною Павловською, кандидатом географічних наук, доцентом ВНУ імені Лесі Українки, учні ознайомились із багаторічною динамікою середньорічного, максимального та мінімального стоку річок, їх генезисом, тіснотою зв’язку із річними сумами опадів та внутрішньорічним розподілом стоку річки під впливом кліматичних змін на прикладі річок Стохід, Турія, Стир.

Під час занять у літній школі учні дізналися багато нового й цікавого про сучасні інструменти географічних досліджень,  мали змогу й застосувати отримані знання та уміння на практиці. Це знадобиться їм для подальших власних досліджень. Учасники школи отримали  сертифікати про проходження навчання у літній школі МАН.