Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Всеукраїнська філологічна школа: «Леся Українка в новому тисячолітті» : Волинська обласна Мала академія наук
Всеукраїнська філологічна школа: «Леся Українка в новому тисячолітті»

Cьогодні дано старт всеукраїнській філологічній школі: «Леся Українка в новому тисячолітті». Школа присвячена 150- річчю з дня народження нашої славної землячки. Тому, не випадково, науковою базою обрано наш Волинський  національний  університет імені Лесі Українки.

Школа проводиться під егідою Національного Центру МАН в партнерстві з  управлінням освіти і науки Волинської облдержадміністрації  та Волинською обласною Малою академією наук.

Півтори сотні учасників з усієї України поринули у філософський світ геніальної поетеси.

Метою школи є не стільки ознайомлення з літературними підходами у розумінні творів Лесі, скільки формування власної філософії принципів та незмінних життєвих цінностей у слухачів.

 Вже перші пости у чаті після лекції доктора наук, завідувача кафедри теорії літератури  та зарубіжної літератури  Сергія Романова, визначили  творчо-допитливу атмосферу школи:

  • Як повинен виховувати себе сучасний підліток, щоб приблизитися до сильного духу Лесі Українки, якщо з боку родини нема того самого впливу для розвитку національної свідомості…
  • Яким чином багато людей  може надихнутись волелюбністю Лесі Українки…
  • Чи були в житті Лесі Українки важкі етапи, коли вона не знала, що робити і як далі жити?..
  • Питання- роздуми, питання- гіпотези, питання-філософствування…

 

Не менш насиченою булатворча лабораторія школи (практичні заняття).Учасники вправлялися з написанням сенкану, тестами на творчу уяву, розмірковували: хто такі письменники: майстри, ремісники, генії?.. Що таке муза та натхнення... Визначались з поняттям талант, та складовими таланту.

Стихія творчості і філософії панувала до кінця занять…