Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Вітаємо Президента МАН України Станіслава Олексійовича Довгого з членством в Науковій раді IBSP ЮНЕСКО : Волинська обласна Мала академія наук
Вітаємо Президента МАН України Станіслава Олексійовича Довгого з членством в Науковій раді IBSP ЮНЕСКО

Президента МАН Станіслава Довгого призначили членом Наукової ради Міжнародної програми з фундаментальних наук (IBSP) ЮНЕСКО. Таке рішення ухвалила Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Станіслав Олексійович понад 20 років очолює Малу академію наук України, яка у 2018 році отримала статус Центру ЮНЕСКО з наукової освіти. Станіслав Довгий є членом Національної академії наук України, Національної педагогічної академії наук України та Європейської академії наук, мистецтв і літератури. Крім цього, з травня 2021 року професор є організатором та науковим керівником Кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова.

Програма IBSP ЮНЕСКО – це глобальний план діяльності ЮНЕСКО у сфері фундаментальних наук та наукової освіти. Згідно з нею, Секретаріат і держави-члени отримують поради й інформацію в контексті сучасних наукових досліджень на світовому рівні. Роль Програми є вкрай актуальною, зважаючи на потребу людства у наукових доказових знаннях, – особливо у безпрецедентну добу COVID-19. Члени Ради – міжнародно визнані експерти, яких призначають на три роки. Станіслав Довгий – перший науковець з України, який увійшов до складу Наукової ради IBSP за її понад 16-річну історію.

23–24 вересня Наукова рада IBSP зібралась у новому складі. Обговорили подальшу стратегію роботи Програми. Новою головою Наукової ради IBSP стала Меріем Шедід, астрофізикиня з Марокко. Президент МАН очолить Робочу групу з питань наукової освіти.

З часу свого заснування у 2005 році за рішенням Генеральної конференції, Міжнародна програма з фундаментальних наук (IBSP) є центральною платформою для реалізації унікального мандату ЮНЕСКО у сфері фундаментальних наук та STEM-освіти в межах системи ООН. Відповідно до свого мандату, IBSP пропонує державам-членам свій досвід і сприяє реалізації наукового потенціалу, інноваціям і сталому розвитку країн.