Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Чому шкідливі чипси : Волинська обласна Мала академія наук
Чому шкідливі чипси

З 11 по 14 листопада  у Волинській МАН відбулась онлайн сесія заочної школи з хімії. Учні прослухали цікаві лекції про чипси, класифікацію,  історію виникнення  та технологію їх виготовлення.  Під час лекції  були наведені цікаві факти про знамениті чипси Pringles; про світовий рекорд з виготовлення найбільшої пачки чіпсів, що встановила Британська компанія Corkers в 2013 році, а також слухачі дізнались, для чого повітря в пакетиках чипсів. Школярі  виявили склад чипсів за упакуванням та їх шкідливим впливом на організм людини. Серед розглянутих складників були наступні харчові добавки: глутамат натрію (Е62), гуанілат натрію (Е627), лимонна кислота (Е330), гідросульфіт натрію (Е223), гідрофосфат натрію кислий (Е450), діоксид кремнію аморфний (Е- 551), олеїн пальмовий та інші.

На лабораторній роботі проаналізовано органолептичні показники чипсів, а саме їх зовнішній вигляд, колір, смак та запах; консистенція. За даними показниками найбільшу кількість балів отримали чипси торгової марки Lays. Також було проведено дослідження на вміст жиру в чипсах та якісної реакції на крохмаль. За результатами роботи слухачі дійшли висновку, що чипси містять велику кількість жирів, які негативно впливають на органи травлення.