Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

«У всіх областях природи ... панує певна закономірність, незалежна від існування мислячого людства» : Волинська обласна Мала академія наук
«У всіх областях природи ... панує певна закономірність, незалежна від існування мислячого людства»

З 11 по 13 листопада у Волинській обласній МАН відбулась сесія заочної школи з біології.

На лекціях, проведених Анною Тимчій, слухачі обговорювали дослідження екологічного стану біоти у різних екологічних системах. Учасники ознайомилися з експериментальними методами біологічних та екологічних досліджень, за допомогою яких можна встановлювати причинно-наслідкові зв’язки змін у біосфері. Метод біоіндикації було розглянуто на прикладі дослідження урбогенного впливу на сосну звичайну (Pinus sylvestris). Також були вивчені морфометричні, дендрологічні та біохімічні методи досліджень, які допомогли закріпити знання не лише з біології, а й з хімії, фізики та георгафії. Учні захопились лабораторним заняттям, адже вони отримали можливість відвідати віртуальну екологічну лабораторію Канадського Університету Ватерлоо (University of Waterloo), де ознайомилися з наявним обладнанням, науковими колекціями організмів та іншими необхідними засобами для реалізації досліджень.

Для майбутніх дослідників закріплення знань у сфері біоіндикації відіграє важливу роль, тож отримані знання стануть у нагоді при підготовці учнівських наукових проєктів з біології.