Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

«Ніщо так не розвиває розум, як мандрівка» (Еміль Золя). Навіть, якщо ця мандрівка віртуальна… : Волинська обласна Мала академія наук
«Ніщо так не розвиває розум, як мандрівка» (Еміль Золя). Навіть, якщо ця мандрівка віртуальна…

 Наша планета ховає ще багато таємниць. Особливо це стосується важкодоступних місцевостей із суворими природними умовами. Антарктида –найзагадковіший континент, який вабить до себе все більше дослідників, мандрівників та шукачів пригод.

2021 рік є ювілейним в історії власне українських антарктичних досліджень – 6 лютого виповнилося 25 років із дня передачі Україні Великобританією станції «Фарадей», нині – «Академік Вернадський». 

Слухачі відділення наук про Землю разом із методистом Наталією Миронюк  здійснили віртуальну мандрівку просторами крижаного континенту.

Найнижчі температури, найсильніші вітри, найбільші запаси прісної води і відсутність постійних річок,  найменша кількість опадів та найбільша кількість метеоритів – це далеко не весь перелік рекордів Антарктиди.

Велетенська льодова пустеля насправді володіє  величезними багатствами. Недарма низка країн протягом десятиліть висувають територіальні претензії на певні території  континенту. Присутність на материку – це  доступ до невичерпного джерела прісної води, морських біоресурсів та цінних мінералів.

Юні географи переконалися, що Антарктида – потужна лабораторія майбутнього. Працюючи на білому континенті, українські вчені стають частиною світової наукової спільноти, долучаються до  глобальних світових проєктів із дослідження планетарних явищ: вивчення процесів глобального потепління, динаміки озонового шару, взаємодії магнітосфери Землі з близьким космосом та ін.

У ході заходу учні дізналися про українську антарктичну династію Омельченків. Антон Омельченко був учасником експедиції одного з першовідкривачів Антарктиди  Роберта Скотта, а його онук та правнук брали участь у дослідженні континенту вже на українській станції. 

Особливо зацікавив усіх віртуальний 3-D тур станцією «Академік Вернадський», який переніс учасників заходу за тисячі кілометрів та допоміг ближче  ознайомитися з життям та побутом українських полярників.

Насправді вчені тільки починають вивчення величезних  просторів Антарктиди та її  прихованих скарбів. Можливо, і хтось із юних манівців поповнить лави науковців-полярників!