Завдання ІІI обласного турніру : Волинська обласна Мала академія наук
: : Завдання ІІI обласного турніру

1. Як ви розумієте слова ” журналістика - ” ланцюговий пес ”демократії ”і наскільки згодні з ними ?

2. Для чого потрібні жанри журналістики ? Адже інформація ЗМІ ”живе” дуже короткий час, - чи варто вдаватися до різноманітності жанрів?

3. ”Істинний газетник повинен іти до співрозмовника, по-перше, з думкою і, по- друге, за думкою”. Яка саме журналістська практика змушує згадувати ці слова? Проілюструйте прикладами.

4. Журналістика і політика. Як вони взаємодіють в Україні? Які є цивілізовані норми такої взаємодії? Дайте власну оцінку продажності чи не продажності українських ЗМІ.

5. Що таке ексклюзивне інтерв’ю? Чи може бути написане воно з прес-конференції? Як треба готуватися до ексклюзивного інтерв’ю?

6. Цього тижня у вашому місті відбудуться такі події:

1)сесія міської ради,яка розгляне питання приватизації будинків у історичному центрі міста;

2)приїзд делегації з міста-побратима,що в Польщі;

3)відкриття чергового супермаркету;

4)презентація книжки місцевого поета;

5)день народження міського голови. Які події ви будете висвітлювати у вашому тижневику і які жанри ви оберете для цього? Обгрунтуйте.

7. Після публікації вашого матеріалу в газеті,де ви критично висвітлили роботу центральної міської лікарні, до редакції дзвонять і вимагають спростування. Які ваші дії? Що потрібно, щоб уникнути подібних ситуацій?

8. На прикладі газетної публікації покажіть всі ознаки інформаційних жанрів.

9. Чим відрізняється мова газети, радіо та телебачення? Продемонструйте це трьома власними замітками, написаними з одного й того ж приводу для цих різних видів ЗМІ.

10. Ви – ведучий телебачення. Які правила вашої роботи? Зімпровізуйте короткий “стенд-ап” на задану журі тему.

11. Експеримент в журналістиці. Правомірність та етика.

12. Ваша редакція отримала цікавий допис від позаштатного автора. Редактор доручає вам перед публікацією перевірити фактаж допису. Як ви це робите?

13. Ви маєте повідомлення про певні події ( які саме події, повідомляється командам членами журі під час турнірної гри). Щоб підготувати матеріал для вашого ЗМІ, куди ви звертатиметеся, аби отримати повноцінну інформацію?

14. Зробіть огляд двох-трьох місцевих газет. Вам треба виявити,як вони подають інформацію з огляду на її соціальну значимість. Знайдіть як позитивні, так і негативні з вашої точки зору приклади.

15. Потрібно терміново поставити в номер інформацію, але вона – російською мовою, в той час, як ваше видання – українське. Швидко зробіть переклад інформації.

16. Ви маєте зробити вибір щодо подальшої роботи. Це - місцева студія телебачення, якою володіє відомий олігарх і яка власне проводить його політику. Це-видання засноване міською радою. Це – приватний тижневик, який позиціонує себе як незалежний, але має кошти на видання, які дають невідомі засновники. Це – газета громадських організацій, яка існує на грантові чи благодійні кошти, тому має їх нерегулярно. Вибір обгрунтуйте.





Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа