Освіта Волині : Волинська обласна Мала академія наук
: : Освіта Волині
Освіта Волині
Фото: Карта Волинської області
http://vvman.lutsk.ua

    Мережа дошкільних дитячих закладів на початок нового навчального року не зазнала змін і становить 305 установ, 45 з яких - на режимі роботи неповного року. Шкільна мережа Волині налічує 826 загальноосвітніх навчальних закладів, проти 829 у минулому навчальному році. Призупинено роботу 4 загальноосвітніх шкіл І ступеня з контингентом до 5 учнів, 1 школа І ступеня реорганізована у школу І-ІІ ступеня, 5 шкіл І-ІІ ступеня реорганізовані у школи І-ІІІ ступеня, 11 шкіл реорганізовані у навчально-виховні комплекси школа-сад., відкрито заклад нового типу – колегіум у м. Нововолинську.

Отже, на початок нового навчального року в області працює 200 ЗОШ І ступеня, 246 ЗОШ - І-ІІ ступеня, 302 ЗОШ – І-ІІІ ступеня, 54 навчально-виховних комплекси, 6 гімназій, 4 ліцеї, 1 колегіум та 13 закладів для дітей з вадами розумового або фізичного розвитку. Мережа професійно-технічних навчальних закладів залишилася без змін і налічує 21 установу, 5 з них - нового типу.

    За роки незалежності розвинулась мережа установ освіти нового типу: 6 гімназій і 4 обласних ліцеї в яких навчається 4116 учнів, більше половина яких із сільської місцевості. Таким чином розвиваються позитивні тенденції в організації роботи з обдарованими дітьми. У 1991-1992 н.р. шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів було 89 і основи наук засвоювали 9,6 тис. учнів, а у 2000/2001 н.р. з поглибленим і профільним відповідно – 182 і більше 15 тис.чол..

Результативним підтвердженням роботи є кількість переможців Всеукраїнських олімпіад, яких у цьому році було 30 (для порівняння: у 1991 р – 14 призерів), серед них 4 представники сільських регіонів Волині. З 1999 року призначається 10 щорічних стипендій голови облдержадміністрації призерам за особливі успіхи. В області проводиться робота щодо соціального захисту дитинства, посилення уваги до долі дітей, які потребують підтримки і допомоги держави. Подальшого розвитку отримали спеціальні школи-інтернати для дітей з фізичними і розумовими вадами, кількість яких практично не змінилася (12 – 1991 р., 13 – 2001 р.). В той же час Головненська допоміжна школа-інтернат для розумово відсталих реорганізована у спеціальну школу-інтернат для дітей-сиріт; Люблінецька допоміжна школа-інтернат – у загальноосвітню школу-інтернат, де 60 дітей сиріт. Крім того функціонує 7 шкіл-інтернатів (І-ІІІ ступеня – 4; ліцеї – 3). У всіх типах навчально-виховних закладів діти-сироти систематично отримують гаряче харчування, забезпечені підручниками, шкільною формою, після закінчення навчання всі вони працевлаштовуються або здобувають професію у системі ПТЗ, ВНЗ. З метою оновлення змісту освіти, поширення передового педагогічного досвіду, інформатизації і комп’ютеризації, роботи з обдарованими дітьми у сільських районах області визначено 91 школи як базові в освітянських округах. Спільне проведення з дочірніми школами різних форм роботи з учнями, вчителями і батьками якісно вирівнює організацію навчально-виховного процесу. Належна увага приділяється збереженню та зміцненню навчальної та матеріально-технічної баз установ освіти.

    Незважаючи на економічні труднощі та недостатнє фінансування впродовж останніх 10-ти років в області збудовано 76 шкіл на 20,8 тис. місць; 10 навчально-виховних комплексів “школа – дитячий садок” – 504 учн. місця; добудовано 113 класних кімнат на 2,3 тис. учнівських місця. За часи розбудови незалежної України зріс освітній рівень педагогічних працівників. Вчителів початкових класів з 56 відсотків у 1991 році з вищою освітою до 68 відсотків, вчителів 5-11 класів становить 94,8 відсотка. За визначні заслуги 92 працівникам освіти присвоєно почесне звання “Заслужений вчитель України” та “Заслужений працівник освіти”. Професіоналізм 2120 вчителів оцінений присвоєнням звання “Вчитель-методист” та “Старший вчитель”. Поліпшився освітньо-кваліфікаційний рівень мед-працівників, 24 відсотки мають вищу категорію.

    Вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації представлені 14 технікумами і училищами, 4 філіалами інших регіонів України в яких здійснюють підготовку 10,7 тис. студентів за 19 напрямками. Удосконалюється структура підготовки фахівців у вузах ІІІ-ІV рівнів акредитації, розширюється їх мережа. В області працює 2 державних вузи, 6 – недержавної форми навчання, у яких вищу освіту здобувають понад 18 тис. студентів. Центральне місце належить Луцькому Державному Університетові, випускники якого, науковці творчо працюють не тільки в Україні, а й в різних куточках світу.








Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа