Конкурс Intel ISEF 2007 : Волинська обласна Мала академія наук
Конкурс Intel ISEF 2007

Конкурс Intel ISEF 2007

З 13 по 18 травня 2007 р. у м. Альбукерке (штат Нью-Мексико, США) відбувся 58-й Міжнародний конкурс науково-технічної творчості школярів Intel ISEF (International Science and Engineering Fair).

Що таке Intel ISEF?

Всесвітній рух Intel ISEF робить свій внесок і у вдосконалення освіти у багатьох країнах. Освітяни української делегації з увагою вивчали світовий досвід безпосередньо під час конкурсу та на спеціальних семінарах. Паралельно з конкурсом Intel ISEF 2007 проходили сесії Освітянської Академії (Intel ISEF Educator Academy). У 2006 році група освітян та науковців України вперше взяла участь у роботі Академії, а у 2007 р. представники України на запрошення організаторів Академії успішно виступили зі спеціальними презентаціями науково-освітнього досвіду нашої держави.

Intel ISEF у 2007 році

У 2007 р. конкурс проводився у 58-й раз, його учасниками стали переможці національних конкурсів з різних країн світу. З кожним роком кількість країн-учасників збільшується. Якщо минулого року було представлено 48 країн, то у 2007 році ця кількість збільшилася до 51 країни. Загальна кількість конкурсантів - 1510 фіналістів (серед них 869 хлопців та 648 дівчат).

На конкурсі було представлено 251 командний проект та набагато більше індивідуальних проектів у 17 категоріях:

Animal Sciences (зоологія),

Behavioral & Social Sciences (психологія та соціологія),

Biochemistry (біохімія),

Cellular & Molecular Biology (клітинна та молекулярна біологія),

Chemistry (хімія),

Computer Science (комп'ютерні науки),

Earth & Planetary Science (науки про Землю і планети),

Engineering: Electrical & Mechanical (електрична та механічна інженерія),

Engineering: Materials & Bioengineering (матеріалознавство та біоінженерія),

Energy & Transportation (енергетика і транспорт),

Environmental Management (управління природними ресурсами та екосистемами),

Environmental Sciences (науки про довкілля),

Mathematical Sciences (математичні науки),

Medicine & health Sciences (медицина і науки про здоров'я),

Microbiology (мікробіологія),

Physics & Astronomy (фізика та астрономія),

Plant Sciences (ботаніка).

Українські фіналісти на конкурсі Intel ISEF 2007

У 2007 р. Україна втретє отримала право участі у всесвітньому фіналі Intel ISEF. Цього року наша країна була представлена чотирма переможцями Національного етапу конкурсу Intel ЕкоУкраїна 2007.

Два учасники представляли індивідуальні проекти:

Дмитро Зайцев - учень 11 класу Києво-Печерського ліцею № 171 «Лідер» з роботою "Використання паладієво-вуглецевих каталізаторів для знешкодження СО" (секція Хімія - Chemistry)

Григорій Романовський - студент 2 курсу коледжу Східноукраїнського Національного університету ім. В. Даля з проектом "Організація мультизавантаження у Windows NT" (секція Комп'ютерні науки - Computer Science)

Один командний проект представляли двоє учасників:

Руслан Фаткуллін - учень 11 класу Чорноморської школи-гімназії № 3, Чорноморський центр позашкільної роботи з дітьми та підлітками, АР Крим

Зарема Умерова - учениця 10 класу Міжводненської середньої школи, Чорноморський центр позашкільної роботи з дітьми та підлітками, АР Крим.

Командний проект "Отримання прісної води з атмосферного повітря в степовому Криму" (секція Екологія).

Intel ISEF - найпрестижніший міжнародний конкурс, що проводиться за підтримки багатьох спонсорів. Кращі молоді вчені і винахідники з усього світу збираються в одному з міст США на щорічний світовий фінал конкурсу, де демонструють найсучасніші наукові проекти, обмінюються ідеями, змагаються за спеціальні нагороди, стипендії та призи. Титульним спонсором (Title Sponsor) конкурсу є всесвітньо відома корпорація Intel. Серед головних спонсорів цього року були компанії Agilent Technologies, Alcatel-Lucent, адміністрація штату Нью-Мексико та міста Альбукерке, три університети штату Нью-Мексико та інші. Спеціальні нагороди для конкурсантів були надані багатьма науковими, професійними, освітніми та державними організаціями. Призовий фонд Intel ISEF в 2007 р. складав приблизно 4 млн. доларів, які були розподілені у вигляді 500 різноманітних нагород і стипендій. Без сумніву, це підвищує престиж конкурсу і підсилює азарт боротьби за призові місця.

Intel ISEF і перспективи науки і освіти

Але важливі не тільки перемоги, не тільки призи - на конкурсі Intel ISEF у США школярі отримують унікальну можливість поспілкуватися з провідними світовими вченими та інженерами у різних галузях науки, задати їм питання і дізнатися більше про перспективи найновітніших досліджень, інновацій у науці та освіті. Цікавим і незаперечним фактом є те, що 20 переможців Intel ISEF минулих років у подальшому стали лауреатами Нобелівської премії, а троє - лауреатами премії Філдса, вищої світової нагороди з математики.

"Intel ISEF заохочує молодь до дослідження світу, в якому ми живемо", - відзначив голова ради директорів корпорації Intel, член державного комітету США з викладання математики і природничих наук у ХХІ столітті доктор Крейг Барретт (Craig R. Barrett). "Досягнення переможців конкурсу не можуть не вражати. Я вірю, що нове покоління молодих науковців та інженерів допоможе у захисті довкілля і створить революційні технології, які змінять світ".

Перемоги команди України

Церемонія спеціальних нагород (Special Awards Ceremony), головним спонсором якої виступила компанія Alcatel-Lucent, принесла дві перемоги членам української делегації. Результатами участі української команди у Intel ISEF 2007 стали дві спеціальні нагороди двох престижних наукових товариств.

Асоціація обчислювальної техніки (Association for Computing Machinery) відзначила спеціальним дипломом і призом науковий проект Григорія Романовського.

Американське геологічне товариство (The Geological Society of America) надала диплом і премію учасникам командного проекту Заремі Умеровій та Руслану Фаткулліну за актуальний та оригінальний екологічний проект, спрямований на вирішення проблеми отримання прісної води шляхом конденсації з атмосферного повітря.

Ми пишаємося нашими фіналістами і бажаємо успіхів у їхній подальшій науково-дослідній роботі. Сподіваємося, що наші переможці та фіналісти продовжать своє навчання та наукову творчість у вищих навчальних закладах. Бажаємо нових перемог не тільки в конкурсах, а й особистих перемог у житті!

Сподіваємося, що дуже скоро ви матимете змогу прочитати на цьому сайті враження самих фіналістів про їхню участь у конкурсі Intel ISEF 2007.

А що ж далі?

У 2008 р. всесвітній фінал Intel ISEF відбудеться у м. Атланта (штат Джорджія, США). Але шлях до нього проляже через національні конкурси, у тому числі всеукраїнський конкурс Intel Еко-Україна.

Ми сподіваємося, що рух Intel ISEF в Україні буде розростатися та міцніти. Ми віримо, що світовий досвід залучення творчої молоді до великої науки допоможе нам у покращенні освітнього процесу в Україні. Ми знаємо, що дедалі більше молодих науковців прагнутимуть перемоги і всесвітнього визнання.

Будемо раді бачити творчу молодь з інноваційними науковими проектами на щорічному Всеукраїнському конкурсі Intel Еко-Україна, що проводиться навесні у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді Міністерства освіти і науки України. Ті, хто гідний представляти Україну на міжнародному рівні, отримають це почесне і надзвичайно відповідальне право участі у наступному світовому фіналі Intel ISEF 2008.

Детальніше про всесвітній конкурс, його правила та переможців ви можете дізнатися в Інтернеті на сайтах http://www.intelisef2007.org/ та http://www.sciserv.org/.

За матеріалами НЕНЦ

к-сть переглядів:3998         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа