Манівці – учасники історико-археологічної експедиції : Волинська обласна Мала академія наук
Манівці – учасники історико-археологічної експедиції

Манівці – учасники історико-археологічної експедиції
7 листопада 2012 року – слухачі відділення історії МАН взяли участь у історико-археологічній експедиції. Першим пунктом призначення був культурно-археологічний центр «Пересопниця» у с. Пересопниця Рівненської області.

Адже саме тут, 450 років тому, завершилася робота по створенню української Першокниги «Пересопницьке Євангеліє», на якій складають присягу новообрані президенти України. Слухачі МАН разом з методистом Левчук Ю.О. та керівником секції археології МАН Баюком В.Г. відвідали музей, садибу і фортифікаційні споруди XII-XIII століть, бібліотеку, конференц-зал та фондосховище. Безперечно, неповторна атмосфера, цікаві розповіді – вражень дуже багато !!!



Баюк В.Г. зауважив, що тут створені всі умови для праці археологів – адже на теренах Пересопниці працює постійно діюча археологічна експедиція. Ми ознайомилися з Пересопницьким Євангелієм - безцінним джерелом для істориків та мистецтвознавців, яке надихало до сумлінної праці "не одне покоління українських державотворців, громадських діячів, науковців".

На запитання Андрійчука Богдана, слухача секції археології ВО МАН: де нині знаходиться оригінал цієї унікальної книги, екскурсовод відповів, що Віктор Янукович подарував музею факсимільну копію Першокниги, оскільки оригінал Пересопницького Євангелія зберігається з 1947 р. в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського. Юні манівці дізналися, що оновлена книга буде поєднанням зменшених зображень оригінальних текстів, доповнених транслітерацією та редакцією сучасною українською мовою, що надаватиме унікальну можливість прочитати Пересопницьке Євангеліє кожній людині, яка цікавиться історією формування Української держави та її мови.



Ще одним пунктом призначення був Рівненський краєзнавчий музей, де юні манівці ознайомилися з унікальними історичними колекціями:

• Волинський іконопис ХІII - XVIII ст.
• Стародруки.
• Археологічна.
• Козацькі речі ХVII ст.
• Документи на пергаменті.



В.Г. Баюк наостанок побажав усім нам, юним дослідникам займатися і надалі науковою працею і вивчати історичні документи. Цікавим і корисним було відвідування цих унікальних місць, де дізналися про визначну рукописну пам’ятку староукраїнської мови XVI століття та про археологічні пам’ятки Рівненщини.

Насправді, ми відчули дух епох і славу поколінь !

Бобрівник Роман, учень 10 класу НВК № 26 м. Луцька,
слухач секції географії та ландшафтознавства,
голова ради учнівського самоврядування відділень:
наук про Землю, історії, філософії та суспільствознавства.

к-сть переглядів:4149         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа