Поради психолога. Як подолати тривогу і хвилювання перед публічним виступом? : Волинська обласна Мала академія наук
Поради психолога. Як подолати тривогу і хвилювання перед публічним виступом?

Поради психолога. Як подолати тривогу і хвилювання перед публічним виступом?

Часто ми думаємо, що в ситуації публічного виступу хвилюємось і переживаємо тільки ми… А всі інші – спокійні, впевнені в собі і зовсім не відчувають тривоги.  Насправді це не так – навіть досвідчені оратори хвилюються  і переживають. От тільки хвилювання у кожного «своє»: когось воно просто збуджує,  наповнює енергією, підсилює; когось – навпаки, паралізує, блокує активність, може призвести до інтелектуального ступору й загалом зруйнувати виступ.

Отже, як використати позитивний потенціал обов’язкового емоційного супроводу нашого виступу перед людьми, як зробити неминучі в цій ситуації тривогу і хвилювання не лише нашими «друзями», а й мотиваторами, стимулами, що наповнять наш текст емоціями і енергією, яка передасться слухачам, сприятиме активізації їхнього інтересу і зрештою – зробить наш виступ яскравим і незабутнім?

Давайте попробуємо розібратися…

Чому виникає тривога в ситуації публічного виступу?

1. Тривогу провокують наші негативні прогнози (очікування, передбачення і т.д.) щодо ймовірної невдачі під час виступу. При чому ці негативні прогнози можуть бути пов’язані як із собою (із сумнівами в собі, невпевненістю щодо себе), так і з зовнішніми обставинами. Тривога ніби «відповідає» на питання «Що буде, якщо я щось забуду…не зможу згадати… переплутаю…не буду знати відповідь на питання, або «підведе» техніка, будуть погані умови і т.д.). Тобто, тривога пов’язана з майбутнім, при чому «образ» цього майбутнього є негативним.

Що потрібно зробити? Зосередьтесь на реальності, на тому, що дійсно відбувається, відчуйте себе в ситуації «тут і тепер». Скажіть собі: я не можу знати (передбачити) те, що буде; я роблю те, що потрібно робити зараз, і намагаюся робити це якнайкраще. Допомагає в цьому своєрідне «заземлення», або метод мисленнєвої «інвентаризації»: зробіть «своїм» приміщення, в якому знаходитесь, для того, щоб відчути «грунт» під ногами (обведіть поглядом і подумки називайте всі предмети, які знаходяться в полі зору (підлога, столи, стіни, вікна…), опишіть їх для себе; підійдіть до вікна, переконайтесь, що «життя продовжується»; станьте на те місце, з якого будете виступати (за кафедру, біля столу, перед уявною аудиторією…), роздивіться, куди буде транслюватись ваша презентація, яку позицію вам зайняти відносно неї і слухачів… Мета цієї вправи - відчути себе хоча б мінімально комфортно і звично в ситуації виступу.

2. Тривогу провокує присутність інших людей. А якщо ці люди – члени журі, які оцінюють ваш виступ, а також інші учасники-суперники, то ефект групового впливу зростає в рази. У психології відомий «ефект соціальної фасилітації», який пояснює особливості такого впливу: присутність інших робить людей більш енергійними, однак може також і знижувати енергію. Підвищене соціальне збудження (реакція на присутність інших неусвідомленого характеру) сприяє домінуючій реакції: якщо ви відчуваєте радісне хвилювання, присутність інших його підсилить; однак якщо ваша тривога надмірна, поєднана зі страхом, це ускладнює розумову діяльність і може призвести до паралічу інтелектуальної активності.

Що потрібно зробити? Зосередьтесь на своєму емоційному стані, спробуйте розібратись у відтінках свого хвилювання: чого в ньому більше – страху чи драйву, енергії? Проаналізуйте своє ставлення і сприйняття людей, перед якими прийдеться виступати. Уявіть собі, що перед вами – ваші друзі, люди, які дуже доброзичливо до вас ставляться і дуже хочуть почути ваш виступ. Змініть ставлення до аудиторії і це змінить ваш емоційний стан і сприйняття вас іншими людьми. Знайдіть серед аудиторії декілька усміхнених, уважних облич і зосередьтеся на них під час свого виступу, поступово охоплюючи поглядом усіх присутніх.

3. Тривога прямо залежить від наших зусиль її загасити, зменшити, стримати. Чи помічали ви такий парадоксальний ефект: чим більше ви думаєте про свої переживання, «ловите» свій емоційний стан і намагаєтесь не боятися, не переживати і не нервувати, тим сильнішою стає ваша тривога. Заблокувати, «заборонити» тривогу не вдається, а отже, її треба підсилити. Дивно, але це працює…

Що потрібно зробити? Є цікава теорія парадоксальної інтенції відомого австрійського психолога В. Франкла, яка широко використовується в психотерапії: якщо людина чогось дуже боїться, вона повинна це отримати, пережити максимально інтенсивно (наприклад, спеціально підсилити свою тривогу чи страх перед виступом; хвилюватися, тремтіти, говорити собі «Ой, як мені страшно…» і довести цей стан до абсурду – тоді стане просто смішно і тривога зникне, або ви навчитеся її контролювати.

4. Тривога є психофізіологічною реакцією організму на незвичну, нетипову ситуацію, тобто проявляється не лише на психологічному, а й на фізіологічному рівнях. На психологічному рівні тривогу провокують наша низька самооцінка, сумніви у власній спроможності, присутність інших значущих людей, важливість результату, невміння «працювати» зі своїми емоціями і стабілізувати свої переживання. На фізіологічному рівні тривога проявляється у підвищеному серцебитті і частому диханні, пітнінні, тремтінні рук, почервонінні обличчя, спазмах голосових зв’язок тощо.

Що потрібно зробити? Перш за все усвідомити, що такий стан є нормальною реакцією організму на все, що вам не байдуже, значуще і потрібне. І чим важливішою буде ситуація, тим більше хвилювання вона буде викликати. Більше того – такі переживання і певний рівень збудження викликають як позитивні, радісні події, так і події, пов’язані зі страхом і тривогою. Відмінність лише в нашому сприйнятті цього збудження: радісне – нас енергетизує, підсилює; тривожне – нас лякає і часто паралізує. Якщо ми навчимося сприймати тривогу як збудження, яке дає енергію і натхнення, наші переживання під час публічного виступу сприятимуть його успіху, а не навпаки.

к-сть переглядів:1757         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа