Питання XІІ обласного турніру юних географів : Волинська обласна Мала академія наук
: : Питання XІІ обласного турніру юних географів

1. У рамках стратегії розвитку української гідроенергетики напрацьовано шість великих проектів таких, як будівництво Канівської ГАЕС, добудова другої черги ГАЕС на Дністрі, а також спорудження Каховської ГЕС-2 і каскаду ГЕС у верхній частині Дністра. Оцініть економічні, політичні та екологічні наслідки будівництва каскаду ГЕС у верхній частині Дністра. 

2. Розміщення яких гір світу не пов’язане з сучасними межами літосферних плит. Поясніть, як відбувався процес їх утворення.

3. Відомий американський еколог Ю. Одум вважає, що болота краще використовувати як сховища води і місця проживання диких тварин, ніж намагатися знайти їм використання у сільському господарстві. Чи поділяєте ви точку зору відомого еколога? Т. Г. Гільберг, Шоробура І. М., м. Хмельницький

4. Вертикально інтегровані агропромислові формування відіграють дедалі більшу роль у виробництві та переробці сільськогосподарської продукції в Україні. На прикладі одного з таких формувань покажіть структуру та переваги і недоліки їх економічної, соціальної та екологічної діяльності.

5. Як відомо, Волино-Подільська та Придніпровська височини є одними з найважливіших складових рельєфу рівнинної України. Багато українських учених схиляються до думки, що чітко розмежувати обидві височини неможливо. Спробуйте спростувати цю думку, провівши між ними аргументовану фізико-географічну межу.

6. Оприлюднений план будівництва гідроакумулюючої системи в пустелі Атакама в Південній Америці. Обґрунтуйте «за» та «проти» цього грандіозного проекту.  

7. В окремих розвинутих державах багато виробничих потужностей, штаб-квартир найвідоміших корпорацій та всесвітньо відомих освітніх закладів розташовані не в мегаполісах, а у невеликих містах (штаб-квартира ІТ-гіганта Арр l е – у Купертіно, США; Єльський університет – у Нью-Гейвені, США; хіміко-фармацевтична компанія Bayer – у Леверкузені, Німеччина). Чи може бути цікавий цей досвід для України? Якщо так, то проаналізуйте світові приклади (надбання, моделі) та існуючі можливості у різних сферах невеликих міст України, які змоги б реалізувати таку модель. Наведіть конкретні приклади та обґрунтуйте свій вибір.

8. У 1886 р. граф В. Дідушинський на своїх землях створив перший у Європі законодавчо закріплений заповідний об’єкт «Памятка Пеняцька» У 2010 р. він увійшов до НПП «Північне Поділля». На рік раніше було утворено Дермансько-Острозький НПП та НПП «Кременецькі гори», через чотири роки – НПП «Мале Полісся». Поясніть причини створення цих природоохоронних територій. Чи пов’язане це з розташованим поблизу «екологічно проблемним» промисловим об’єктом?

9. У атласі для 7 класу на карті «Кліматичні пояси та області світу» позначено чотири області мусонного клімату на східних узбережжях Євразії та північної Америки. У цьому ж атласі на «Кліматичній карті світу» мусонні вітри позначені лише у південній, південно-Східній та Східній Азії. Таку невідповідність на картах одного атласу можна пояснити: а) помилкою картографів; б) помилкою кліматологів; в) третьою причиною. Чому не усі місця поширення мусонів називають областями мусонного клімату?

10. В основу карт для спортивного орієнтування покладено топографічні карти. Однак вони мають певні відмінності у зображенні лісу, болота, парканів тощо. У чому полягають ці відмінності і які додаткові характеристики цих об’єктів вони надають?

11. Умовні знаки топографічних карт унормовано на державному рівні. Учні ознайомлюються з ними, працюючи з атласами, підручниками та робочими зошитами. Та час плине, розвиваються технології і частина знаків відображає вже музейні об’єкти. Проаналізуйте наявні у навчальній літературі умовні знаки, виділіть застарілі об’єкти та запропонуйте нові у супроводі ілюстрацій (як у навчальних атласах).

12. Кожний п’ятий житель Ефіопії залежить від продовольчої допомоги з-за кордону. Водночас уряд цієї держави створює сприятливі умови для інвесторів, плануючи вирощувати овочі та зернові культури на експорт. Поясніть цей парадокс. Наведіть аргументи «за» та «проти» такої державної політики.

13. Нелегальний видобуток бурштину на Поліссі набув небачених масштабів і з регіональної проблеми перетворився в загальнодержавну. Поясніть причини, наслідки та шляхи розв’язання цієї проблеми.

14. Національний провайдер екскурсій «Чорнобиль Тур» пропонує туристам пізнавальні поїздки до Чорнобильської зони та міста Прип’яті. Влада планує збудувати в зони ЧАЕС сховище відпрацьованого ядерного палив з трьох українських АЕС: Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської. А які шляхи раціонального використання «мертвих міст» - Чорнобиля та Прип’яті, а також 30-кілометрової зони відчуження навколо ЧАЕС можете запропонувати ви? Чи доцільне і безпечне використання територій, забруднених радіонуклідами?

15. «Білі ночі» - це доказ того, що наше уявлення про правильну зміну дня і ночі на Землі дуже спрощене і примітивне. І справді, періодична зміна освітлення і темряви на земній кулі набагато складніша і не вкладається у звичну схему зміни дня і ночі. У цьому сенсі нашу планету можна розділити на 5 особливих поясів, кожен з яких має свій порядок чергування дня і ночі. Що це за пояси? Чи є потреба їх виділяти? Чи бувають «білі ночі» в Україні?

16. У світі помітна тенденція поступового уповільнення зростання глобальної економіки. Це зумовлено кількома чинниками. Виділіть й обґрунтуйте їх. Проаналізуйте ризики розвитку світового господарства через російсько-український конфлікт. Спрогнозуйте розвиток світового господарства на найближчу перспективу, зазначте зовнішні ризики та загрози економічній безпеці України.

17. Відновленню та розвитку життєвих сил людини, втрачених у процесі трудової діяльності, слугують рекреаційні ресурси. Які рекреаційні ресурси переважають на території України? Чи є серед них унікальні? Розкрийте закономірності поширення рекреаційних ресурсів і напрями їх використання. Де і чому в Україні функціонують рекреаційні кластери? Чи можливе їх утворення в інших регіонах України?

18. На підставі палеогеографічних реконструкцій доведено, що епохи похолодання чергуються з епохами потепління. Думки сучасних експертів розділилися: одні вважають, що температурний спад уже розпочався і нас чекає льодовиковий період, інші пророкують кліматичну катастрофу в зв’язку з глобальним потеплінням у найближчі століття. Висловіть власну думку з приводу того, чого чекати прийдешнім поколінням. Н. М. Денисюк, м.Луцьк 

19. «Невеликі українські міста – промислові центри – важливі індикатори соціально-економічного здоров ’ я держави». Доведіть або спростуйте це твердження.

20. Доведіть або спростуйте твердження: «Розвиток морського флоту, як і морського судноплавства в цілому, чутливо реагує на зміни, що відбуваються у світовій економіці».

21. Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. Схарактеризуйте забрудненість прибережної захисної смуги найбільшої водної артерії України – Дніпра. Яких, на вашу думку, слід вживати заходів, аби поліпшити ситуацію.                     





Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа