Положення про обласний конкурс “Зелене споживання”, “Молодь тестує якість” : Волинська обласна Мала академія наук
: : Положення про обласний конкурс “Зелене споживання”, “Молодь тестує якість”

1. Загальні положення

1.1. Обласний конкурс “Молодь тестує якість” на кращу учнівську роботу в рамках впровадження навчального курсу “Основи споживчих знань” (далі – Конкурс) ініційований Спільним проектом Європейського Союзу та Програми розвитку ООН, проводиться за сприяння Міністерства освіти і науки України.

Партнером конкурсу є Фонд з питань тестування товарів Stiftung Warentest (Німеччина, Берлін) та Світова федерація споживачів Consumers International (Велика Британія, Лондон).

1.2. Мета Конкурсу – підвищення обізнаності шкільної молоді в питаннях реалізації прав споживачів, формування навиків орієнтації на сучасному ринку товарів та послуг, виховання грамотної споживчої поведінки та культури, виховання громадянської позиції та впливу на якість життя в контексті європейських стандартів.

1.3. У Конкурсі можуть брати участь учні загальноосвітніх навчальних закладів віком від 12 до 17 років (учні 6-11-х класів).

1.4. У 2008-2009 навчальному році визначено такі теми конкурсу:

- для 12-14 років (7-8 класи) – “Зелене споживання”;
- для 15-17 років (9-11 класи) – “Молодь тестує якість”.

1.5. Фінансування Конкурсу здійснюється за кошти Спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Спільнота споживачів та громадські об’єднання”.

2. Вимоги до виконання та оформлення конкурсних робіт

2.1. Конкурсні роботи подаються у вигляді проектів-досліджень якості товарів та послуг широкого вжитку за зазначеними темами за віковими категоріями (див. п. 1.4). Проекти-дослідження можуть бути виконані індивідуально та групами учнів.

2.2. Роботи, що подаються на Конкурс мають бути виконані державною мовою у вигляді електронного текстового файлу обсягом не більше 10 сторінок тексту в форматі Microsoft Word, 14 кеглем через 1,5 інтервали, з додатками, що можуть містити схеми, малюнки, фото (не більше 1 Мб).

Текстовий файл, що подається на конкурс, має обов’язково містити такі частини:

- тема дослідження (обов’язково має бути зазначена назва товару чи послуги, які досліджуються);
- обґрунтування (мета дослідження, чому саме даний об’єкт досліджується та що в даному об’єкті (продукті, товарі та послузі тощо) досліджується;
- етапи проведення дослідження (опис етапів та ілюстрація малюнкам, схемами, фотографіями тощо);
- інструменти дослідження (якими засобами проводилось дослідження, можливі методики);
- виявлені результати дослідження (якість та відповідність стандартам та показникам, встановленим самими учасниками дослідження);
- висновки та рекомендації щодо даного об’єкту дослідження (продукту, послуги та ін.) в плані поліпшення їх якості.

2.3. Всі роботи повинні мати помітку “Обласний конкурс “Молодь тестує якість” або “Зелене споживання”. У супровідних документах необхідно чітко вказати назву роботи, прізвище, ім’я та по батькові учасника (ці), дату народження, повну домашню адресу, назву навчального закладу, клас, а також прізвище, ім’я, по батькові вчителя (викладача, керівника), який його (її) підготував до участі в Конкурсі. Роботи, що не мітитимуть даної інформації, до розгляду прийматися не будуть.

2.4. Об’єкти проектів-досліджень учні та вчителі обирають самостійно.

3. Організація та проведення Конкурсу

3.1. Конкурс проводиться з 23 лютого до 15 квітня 2009 року.

3.2. До організації роботи залучаються методисти районних методичних кабінетів та педагогічні працівники.

3.3. Підготовчий етап Конкурсу полягає в інформуванні місцевими органами управління освітою навчальних закладів про умови проведення та початок конкурсу. Інформація про Конкурс та вимоги розміщені на Порталі споживача www.consumerinfo.org.ua.

3.4. Склад журі затверджує організаційний комітет Конкурсу. До складу журі залучаються фахівці у галузі економіки, географії, суспільствознавства та правознавства.

3.5. Конкурсні роботи надсилаються учасниками у друкованому та електронному вигляді до 20 березня 2009 року у Волинську обласну Малу академію наук (43024, м. Луцьк, вул.. В’ячеслава Чорновола, 3, каб. 212)

3.6. Останній термін подання робіт – 20 березня 2009 року.

4. Визначення переможців Конкурсу та їх нагородження

4.1. На заключному етапі Конкурсу (до 15 квітня) журі визначає переможців у кожній віковій категорії (І, ІІ та ІІІ місце).

4.2. Конкурсні місця розподіляються за віковими категоріями (дві категорії) на перше, друге та третє місце. Переможці нагороджуються грамотами управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації та рекомендуються до участі у Всеукраїнському конкурсі.

4.3. Основними критеріями для визначення переможців Конкурсу (з урахуванням віку учасників) будуть:

- творчий підхід, оригінальне рішення у розкритті теми Конкурсу, оригінальна назва проекту дослідження;
- актуальність обраної теми та оригінальність самого дослідження та творче його розкриття (зокрема, використання здоров’язберігаючих технологій; світових стандартів якості товарів та послуг широкого вжитку; збереження довкілля; дотримання законодавства у галузі захисту прав споживачів, активна громадська позиція щодо споживання й свідомого вибору товарів та послуг);
- гармонійне та естетичне поєднання різних елементів змісту дослідження (опис методики та етапів дослідження, підписів, символів, окремих зображень, фототоварів, послуг та ін.).





Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа