Юні літератори–члени МАН України–презентували свою збірку в Національній спілці письменників України : Волинська обласна Мала академія наук
Юні літератори–члени МАН України–презентували свою збірку в Національній спілці письменників України

З метою популяризації творчості обдарованої учнівської молоді, заохочення до літературної діяльності, підтримки молодих літературних талантів України Малою академією наук учнівської молоді було організовано та проведено в м. Києві з 8 по 9 червня 2007 року Всеукраїнські літературні читання «Розкрилля душі». Під час творчого заходу відбулася презентація однойменного альманаху.

Для участі у літературних читаннях були запрошені члени (студенти-випускники) Малої академії наук України та переможці обласних літературних конкурсів, творчі роботи яких увійшли до альманаху.

Для видання збірки подали свої творчі доробки 153 юні літератори з усієї країни. Але, на жаль, у зв’язку з закінченням навчального року та проведенням державної підсумкової атестації у випускних 9-х і 11-х класах загальноосвітніх навчальних закладів, не всі юні поети та письменників знайшли можливість взяти участь у зазначеному заході.

До столиці на літературне свято «Розкрилля душі» приїхали учасники з 12 областей України та Автономної Республіки Крим. Слід відмітити, що вчителі, наукові керівники, які завжди допоможуть, підтримають та вміло направлять ще недосвідчену, але талановиту учнівську молодь у їхній творчості, теж були присутні на Всеукраїнському заході.

Урочисте відкриття Всеукраїнських літературних читань «Розкрилля душі» відбулося 8 червня в святковій залі Будинку літераторів Національної спілки письменників України. Під час презентації альманаху Олексій ДОВГИЙ, поет, заслужений діяч мистецтв України, який, власне, був куратором цього проекту, першим читачем творів, зробив короткий художній аналіз збірки та пояснив юним літераторам принцип відбору. Молоді автори представили на розсуд колег, почесних гостей свої прозові та поетичні твори.

Подарунком для учасників заходу була творча зустріч з поетами та письменниками – членами Національної спілки письменників України, вченими, видавцями: видатним поетом сучасності Іваном ДРАЧЕМ; відомим поетом, лауреатом літературних премій Петром ЗАСЕНКОМ; директором Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Миколою Жулинським; поетом, критиком, перекладачем, лауреатом літературних премій Петром ОСАДЧУКОМ; заступником директора Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Сергієм ГАЛЬЧЕНКОМ; директором Дитячого видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іваном МАЛКОВИЧЕМ.

Почесні гості взяли участь в обговоренні художніх творів, відзначили різноманітність жанрів, в яких були представлені поетичні та прозові твори, самобутність та оригінальність сприйняття життя нинішнім поколінням молодих літераторів, їх щиру і безкомпромісну любов до України, до її історії, мови та віру в її майбутнє. Під час творчої зустрічі відомі поети та письменники виступили перед аудиторією, прочитавши свої власні твори, надали творчі консультації, настанови юним літераторам, а саме: відноситися до своєї творчості дуже критично; твори повинні бути щирими, без повторів і банальностей; знаходити свіжі слова, образи, влучні порівняння.

Всі учасники отримали у подарунок комплект найновіших видань від партнера Малої академії наук України - видавництва «Смолоскип». Секретар ради Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами Ганна Багрянцева запропонувала талановитій учнівській молоді взяти участь у літературних конкурсах та активно співпрацювати з друкованим виданням «Гранослов» НСП України.

На наступний день учасники Всеукраїнського заходу мали можливість ознайомитися з визначними пам’ятками столиці під час оглядової екскурсії та поділитися своїми враженнями.

Колектив ПНЗ Мала академія наук учнівської молоді сподівається, що для всіх учасників літературних читань цей захід запам’ятається як свято творчості, гармонії та натхнення.

За матеріалами МАН


к-сть переглядів:3131         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа