Мандрівка довжиною в тисячі кілометрів починається з одного кроку… : Волинська обласна Мала академія наук
Мандрівка довжиною в тисячі кілометрів починається з одного кроку…

Мандрівка довжиною в тисячі кілометрів починається з одного кроку…

Вступ на навчання у секціях комунальної установи “Волинська обласна Мала академія наук” може стати тим першим кроком, який дозволить Вам розпочати мандрівку не лише світом науки, а і подорожувати невідомими куточками України, відкриваючи її для себе як багатогранну коштовність.

Традиційно Волинською обласною Малою академією наук влітку  проводиться експедиція непізнаною Україною для найкращих манівців.  Така пізнавальна подорож щороку сприяє розвитку і стимулюванню зацікавленості учнів до вивчення природничих наук, підтримці обдарованих дітей і залученню учнівської молоді до активної науково-дослідницької діяльності шляхом створення освітньо-розвивального середовища.

Отож 19 серпня слухачі  відділень хімії та біології, екології та аграрних наук, історії, наук про Землю Волинської обласної МАН вирушили у науково-пошукову експедицію. Маршрут експедиції пролягав через п’ять областей: Волинську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку та Чернівецьку. Протягом поїздки учасники експедиції отримали змогу не лише дослідити цікаві геологічні відклади та особливі види рослин та тварин з різних куточків України, а і познайомитись із надзвичайною історією та особливостями архітектури найдавніших міст нашої Батьківщини.

Юні манівці познайомилися з давнім м. Кременцем, яке  неначе сховалося в природному каньйоні річки Ікви, біля якої височіють гори Хрестова, Воловиця, Куличівка, Дівочі скелі, Черча (Чернеча) і Замкова з руїнами фортеці королеви Бони, яка піднялася над рівнем моря на 405 метрів. Потім помандрували до однієї з найвідоміших печер в довоєнній Європі – до печери “Кришталевої” (с. Кривче  Тернопільської області). Особливість “Кришталевої” полягає в тому, що в ній спостерігається підвищена іонізація повітря й практично повна відсутність бактерій. Майбутні науковці  у залі Скель віднайшли комфортну для ніг стежину, де спостерігали скупчення кам’яних глиб, та хаотично розкидані кам’яні піраміди. У Зоологічному залі печера здивувала відвідувачів нерукотворними скульптурами сови, дельфіна,  миші, орла та інших чарівних створінь. Грот Кам’яних Сліз , Зал Буйвола, лабіринт Кам’яних Квітів,  Дружби (є навіть Преси!), зали Завалів, Втрачених сподівань – це лиш частинки мозаїки підземних маршрутів печери, кожна з яких – неповторна і має свою історію та легенду. Поблизу села Кривче вивчили археологічні пам'ятки культури фракійського гальштату та особливості представників типової флори і фауни Тернопільської області.

Наступною зупинкою нашої пізнавальної експедиції став комплекс споруд “Хотинська фортеця” (ХІІІ – ХVIII ст.). Фортеця, яка пережила століття і бачила під своїми мурами орди воїнів Османської імперії, повстанців Мухи, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Вишневецького, Петра Дорошенка... Хотин – одне з найдавніших міст України, яке приваблює туристів з усього світу. Воно є одним з семи чудес України і зачаровує відвідувачів красою природи та бунтівним духом історичних звитяг. Не дивно, що саме тут манівці зустріли директора Національного центру “Мала академія наук України” Лісового Оксена Васильовича, кандидата філософських наук, лауреата Державної премії України в галузі освіти. Він поспілкувався з майбутніми науковцями та побажав їм натхнення та успіхів на науковій ниві.

Захоплюючим було  відвідування Національного природного парку “Подільські Товтри” (c. Бакота Хмельницької обл.). Манівці відвідали мальовничу Бакотську затоку та Бакотський скельний монастир. Учасники експедиції з’ясували, що руїни монастиря з Михайлівською церквою збереглися  з ΧIV ст. на крутому і стрімкому схилі Білої гори, підніжжя якої омиває затока річки Дністер.

Завершили свою мандрівку юні дослідники знайомством з містом на камені – Кам'янцем-Подільським.  Це чудове місто – музей під відкритим небом, воно є одним з найпопулярніших туристичних центрів України, третім за кількістю архітектурних пам'яток, одним з найдавніших міст України, яке налічує майже тисячолітню історію. Справжньою перлиною міста Кам'янець-Подільський є Старий замок, побудований на скелястому мисі, де є вежа Кармелюка, боргова яма, діорама штурму фортеці турками, підземелля. Манівці пройшлися унікальним Замковим мостом, що проліг між двома правими берегами однієї річки, помилувалися унікальним каньйоном Смотрича, загадали найпотаємніші бажання, пройшовши під Тріумфальною аркою. Далі відвідали Руську браму, магістрат, кафедральний костел, турецький мінарет, вірменську церкву, францисканський монастир, церкву св. апостолів Петра і Павла та будинок Потоцьких.

Експедиція тривала два дні і по своєму завершенні залишила в думках і серцях майбутніх науковців чудові враження, нові знання та прагнення до розширення власного світогляду. До нових зустрічей у експедиціях!

к-сть переглядів:3951         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа