Біологія – моє життя<br> Слухачі Волинської обласної МАН стали учасниками ІV наукової школи з біохімії та нейрофізіології на базі «ХLAB» : Волинська обласна Мала академія наук
Біологія – моє життя
Слухачі Волинської обласної МАН стали учасниками ІV наукової школи з біохімії та нейрофізіології на базі «ХLAB»

Біологія – моє життя<br> Слухачі Волинської обласної МАН стали учасниками ІV наукової школи з біохімії та нейрофізіології на базі «ХLAB»

До всесвітньо відомої Експериментальної лабораторії для молоді «ХLAB», що знаходиться  у німецькому  місті Геттінген, мріє потрапити чи не кожен юний біолог. А якщо захоплення справою в недалекому майбутньому має перерости у професійну діяльність, перебування в лабораторії стає унікальною можливістю почати втілювати наукові задуми в життя.
Двом волинським старшокласникам пощастило побувати у цьому наукову центрі. З 09 по 16 жовтня 2016 року Моренко Олена, учениця 11 класу Луцької спеціалізованої школи № 1, слухачка секції медицини Волинської обласної МАН, та Савка Роман, учень 11 класу Луцької гімназії № 21 імені Михайла Кравчука, слухач секції валеології Волинської обласної МАН, успішно пройшли стажування в лабораторії «ХLAB», ставши учасниками   ІV наукової школи з біохімії та нейрофізіології. Захід організовувався уже вчетверте Національним центром «Мала академія наук».

Щоб потрапити до школи, школярам необхідно було пройти жорсткий конкурсний відбір та обов’язково бути переможцем ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні хімії та біології. Олена та Роман успішно пройшли усі випробування.

Теорія та максимум практики – основна характеристика занять в «ХLAB».  Поглиблені знання з молекулярної біології та нейрофізіології, практичні роботи, досліди, експерименти за допомогою найсучаснішого обладнання справили неймовірні враження на Оленку та Романа.

Про потужну силу емоцій, які супроводжували учасників під час перебування в Геттінгені, свідчать їхні записи.

«Цієї осені мені разом із іншими учнями-дослідниками з українських шкіл пощастило взяти участь у роботі наукової школи на базі лабораторії «Xlab» у місті Геттінген в Німеччині, - розповідає Моренко Олена. - Тут ми вчилися працювати із надсучасним науковим обладнанням та набували знань з нейрофізіології та молекулярної біології під час лекцій німецьких професорів-вчених – доктора Марам Бадер (департамент біології), доктора Міхаела Фербера (департамент нейрофізіології). Все було надзвичайно захопливо і пізнавально. Протягом перших трьох днів школи ми працювали в лабораторії молекулярної біології під керівництвом доктора Марам Бадер, здійснюючи ряд дослідів із бактеріями кишкової палички. З бактерії кишкової палички ми виділяли ДНК та вже з тих виділених ДНК вирощували інші бактерії кишкової палички.  Наступну половину тижня ми навчалися в лабораторії нейрофізіології під керівництвом доктора Міхаела Фербера. В цій лабораторії за допомогою методики Patch-clamp ми досліджували електричні потенціали зорового нерва Акариди (саранчі). 
Весь теоретичний матеріал та практичні завдання нам пояснювали англійською. Мій досвід отриманий у роботі Малої Академії Наук дуже допоміг мені у цій школі. Перш за все, вже володіючи деякими знаннями з біології розуміти теоретичний матеріал мені було легше. Знання базових практичних навичок наукового дослідження, роботи зі статистично-математичним апаратом, допомогло швидко зорієнтуватись під час практичних завдань. Досвід публічного захисту наукової роботи дозволив розширити навички ведення наукової дискусії. Але в «Xlab» я здобула і принципово новий досвід експериментальної наукової роботи, що може стати корисним у майбутній науково-практичній роботі. 

Не менш захопливою була культурна частина нашого перебування в місті Геттінгені. Щодня ми мали кілька вільних годин для відпочинку та здобуття вражень про це чудове місто, сповнене студентами, науковими й освітніми установами, історичними пам’ятками».

«Ніколи не думав, що побуваю в Німеччині, а в німецькій лабораторії - тим паче, - роздумує Савка Роман.
Лабораторія має кілька поверхів, які зовні пофарбовані різними кольорами. Уже наступного ранку ми розпочали роботу. На зеленому поверсі нас чекала міс Марам, що  по-новому відкрила нам магічний світ молекулярної біології. На її заняттях ми багато чого навчилися: ізолювати плазміди, проводити трансформацію ДНК, ПЛР, електрофорез ДНК та білків, ізолювати білки і визначати їх концентрацію. Ніколи не забудемо її жарти, "bla-bla-bla" та поради. Наступну частину тижня учасники вже були поверхом вище, де містер Міхаель спробував нам якнайчіткіше пояснити функціонування нервової системи. Це особливий досвід! 

Хоча більшу частину дня ми проводили в лабораторії, за кілька годин вільного часу центром міста, отримали тонну незабутніх вражень. Гуляючи вузенькими вулицями, повністю вживаєшся в дух цього німецького містечка». 

к-сть переглядів:3178         

← Попередня новина
Наступна новина →

Коментарі (1)


Анонім 28 жовтня 216, 16:49 46.119.131.220

Оленка - молодець!


Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа