Стажування на базі Європейської організації ядерних досліджень : Волинська обласна Мала академія наук
Стажування на базі Європейської організації ядерних досліджень

Стажування на базі Європейської організації ядерних досліджень

За сприяння Національного центру “Мала академія наук України”спільно з Європейською організацією ядерних досліджень СЕRN з 22 по 28 квітня 19 фахівців з різних куточків України взяли участь у стажуванні в найбільшій лабораторії фізики високих енергій (Женева, Швейцарія). Навчання відбулось у рамках програми НЦ МАНУ про підвищення кваліфікації викладачів.

Учасником стажування був Кобель Григорій Петрович – керівник секції ”Фізика” Волинського відділення МАН, доцент кафедри експериментальної фізики та інформаційно-вимірювальних технологій СНУ імені Лесі Українки.

Програма навчання виявилась цікавою та насиченою - це і курс лекцій про принципи проведення досліджень, стан та перспективи передової науки, і зустрічі з провідними науковцями, і відвідування низки лабораторій, в яких можна було оглянути прискорювачі елементарних частинок, детектори, фабрику антиматерії, дата центр та центр управління. Учасники відвідали музеї та бібліотеку, власноруч зібрали прилад для виявлення елементарних частинок космічного випромінювання. Також отримали неоціненний досвід та знання щодо передових досягнень науки, що ляжуть в основу лекторіїв для слухачів МАН, студентів та вчителів.

Набуття Україною статусу асоційованого члена в CERN (05 жовтня 2016 року) надає унікальну можливість для українських учених отримувати досвід участі у передових дослідженнях, працювати в CERN у якості співробітників та брати участь у програмах розвитку кар’єри. Також це розширює доступ до проектів та освітніх програм CERN, сприяє підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації. Такі навчання на базі CERN мають потужний вплив на формування інформаційного та професійного поля України.

Довідка. CERN, Європейська організація з ядерних досліджень — міжнародний дослідницький центр європейської спільноти, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій.

Ідея заснування CERN належить французькому фізику Луї де Бройлю. Офіційним днем народження CERN вважається 29 вересня 1954 року, коли 12 країн-учасниць ратифікували угоду про його заснування.

Сьогодні на експериментальному обладнанні CERN працює близько 12000 дослідників 80 національностей із 500 наукових центрів і університетів — це половина всіх фізиків — дослідників мікросвіту.

CERN має в своєму розпорядженні цілу низку прискорювачів заряджених частинок, найбільший з яких великий адронний коллайдер (ВАК) — прискорювач заряджених частинок на зустрічних пучках, призначений для розгону протонів і важких іонів (ядер свинцю) і вивчення продуктів їх зіткнень. ВАК є найбільшою експериментальною установкою в світі (довжина 27 км).

Окрім того, CERN вніс суттєвий вклад у розвиток інформатики. Саме тут зародилася технологія всесвітньої павутини (www) і був створений протокол HTTP.

к-сть переглядів:2529         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа