Цього року в Україні студентами ВНЗ стали близько 650 тисяч абітурієнтів : Волинська обласна Мала академія наук
Цього року в Україні студентами ВНЗ стали близько 650 тисяч абітурієнтів

Цього року студентами стали близько 650 тис. абітурієнтів. Про це повідомили в Міністерстві освіти й науки України.

За словами першого заступника міністра Василя Шинкарука, за рахунок держбюджету будуть учитися 235 тис. першокурсників і за рахунок місцевих бюджетів - близько 30 тис., а 385 тис. першокурсників за навчання заплатять.

Міністр освіти й науки Станіслав Ніколаєнко повідомив, що цього року держзамовлення на бакалаврів було збільшене на 4% і склало 60% від загального числа студентів державних ВНЗ. При цьому пан Ніколаєнко відзначив, що уряд робить ставку на технічні спеціальності. "Держзамовлення збільшене на фахівців в галузі фізико-математичних наук, інформатики, енергетики, хімії, будівництва, архітектури, машинобудування та інженерні напрямки в легкій і харчовій промисловості", - повідомив він.

Міністр відзначив, що уряд знизив держзамовлення на економістів, менеджерів, підприємців і правознавців. "Ми не можемо оплачувати навчання фахівців, у яких держава не має потреби - зараз половина випускників економічних і юридичних факультетів стоять у черзі на біржі праці", - підкреслив він.

У середньому навчання одного бакалавра-бюджетника коштує державі 5 тис. грн. на рік. Контрактник за рік навчання платить від 1,5 тис. грн. на периферії до 20 тис. грн. за престижні спеціальності в столичних ВНЗ. У середньому в країні вартість року навчання у ВНЗ за контрактом становить близько 4 тис. грн. на рік.

Легко підрахувати, що на фінансування держзамовлення по першокурсниках держава повинна витратити в 2007-2008 навчальному році близько 1,3 млрд. грн. Прибуток же державних і приватних ВНЗ від студентів-контрактників І курсу за той же період складе близько 1,5 млрд. грн. Якщо врахувати те, що приблизно 70% студентів у країні вчиться в державних ВНЗ, виходить, що вища освіта в Україні наближається до самооплатності.

Однак це не привід для радості. У порівнянні з іншими країнами Україна поки що мало вкладає у своїх студентів. Так, в 2007 р. кожний російський студент коштував скарбниці $2 тис., у той час як у Європі цей показник становить $10-15 тис., а в США - $30 тис. Відстає від нас тільки Білорусь, де один студент коштує державі $670 на рік.

За матеріалами: Экономические известия


к-сть переглядів:4027         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа