Територія власного розвитку у відділенні наук про Землю… : Волинська обласна Мала академія наук
Територія власного розвитку у відділенні наук про Землю…

Територія власного розвитку  у відділенні наук про Землю…

Навчальний процес у відділенні наук про Землю Волинської обласної МАН завершився експедицією, яка тривала 13-17 червня 2016 року і  стала підсумковим етапом науково-дослідницької діяльності у галузях географії та ландшафтознавства, геології, кліматології, гідрології. У ній взяли участь            6 слухачів районних та міських філій Волинського відділення МАН України.

Пошукова експедиція пролягала за маршрутом “м. Луцьк – русло  р. Стир – гирло р. Серна (смт Рокині Луцького району) – м. Луцьк”.

Юні дослідники навчилися встановлювати закономірності та взаємозв’язки у природно-територіальних комплексах. Дослідження проводилися на території селища Рокині (у районі греблі та гирла річки Серна– лівої притоки Стиру – правої притоки Прип’яті басейну Дніпра).

Учні вивчили, що річище завширшки 2-3 м, звивисте, глибиною до 1м, на протязі 10км поглиблене і розширене. Рухаючись вздовж автомагістралі Луцьк – Ковель, діти з’ясували, що долина річки розміщена серед слабо горбистої місцевості, коритоподібна, ширина до 3 км, глибина 20-40 м. Заплава двостороння, ширина 100-400 м, подекуди заболочена; є виходи джерел. У багатьох місцях дослідження річки, старшокласники виявили, що русло спрямоване у трубу. Долаючи відстань 2,5 км від гирла р.Серни учні виявили побудовану греблю, що належить місцевому рибному господарству.

Якість води у річці Серна юні дослідники визначали в основному за фізичними властивостями (колір, прозорість, каламутність, температура, запах та смак). Під час досліджень учнями виявлено, що вода у Серні чиста, без сторонніх запаху та присмаку. Забарвлення води у стовпчику 20см не виявляється, вона прозора. Колір збоку відсутній, колір зверху слабкуватий, жовтуватий, у градусах – 20.          За допомогою універсального індикатора дослідники визначили кислотність води (6,9 рН). Каламутність води визначали за допомогою фільтрування (6 мг/л). Вимірювання температури води проводили о 8-ій та о 20-ій годині (вона майже збігалася з температурою повітря), запах води переважно трав’яний, легко відчутний.

Використавши дані власних польових досліджень, склали анкету досліджуваної річки та провели її тестування за гідрологічними показниками.

Літня експедиція включала пошукову діяльність та навчальні практикуми у наукові установи області (Волинський інститут агропромислового виробництва національної академії аграрних наук, Волинський центр з гідрометеорології,  Луцький водоканал).

Незважаючи на насичену навчальну програму, діти мали можливість вдало відпочити, відвідавши Волинський обласний драматичний театр, історико-архітектурні будівлі м.Луцька, майстер-клас з виготовлення мініатюрних вітрильників, корисним виявився практикум “Домедична допомога”. Весело і жваво відбувся інтелектуальний квест “Паніка” у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

к-сть переглядів:3599         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа